Vijesti


Lokalno pravosuđe: Moralni čin 11. Januara 2011. Članak Oko 400 Tuzlaka podnijelo je tužbe Pravobranilaštvu Republike Srpske tražeći naplatu nematerijalne štete zbog boli koja im je nanijeta granatiranjem 25. maja 1995. godine.
Lokalno pravosuđe: Potvrđena optužnica za ratni zločin 11. Januara 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Zuhdije Dizdarevića zbog zločina počinjenih 1995. godine nad ranjenicima i bolesnicima.
Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Produžen pritvor za dva mjeseca 11. Januara 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću produžio je pritvor Senadu Ahmetaševiću, optuženom za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, za još dva mjeseca.
Alić: Presuda 20. januara 10. Januara 2011. Članak Nakon što su Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeli završne riječi na obnovljenom suđenju Šefiku Aliću, Apelaciono vijeće Državnog suda je izricanje drugostepene presude zakazalo za 20. januar ove godine.
Počelo suđenje za zločine u Čajniču 10. Januara 2011. Članak Nekadašnji predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) općine Čajniče svjedočio je na početku suđenja Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću i u sudnici prepoznao optužene kao osobe za koje je čuo da su učestvovale u zločinima nad civilima u ovome gradu.
Adamović i Lukić: Više mirotvorac nego nešto drugo 10. Januara 2011. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Ključu, svjedok Odbrane Marka Adamovića je rekao da je optuženi sredinom juna 1992. godine ušao u sastav komande Taktičke grupe 2, gdje je obavljao dužnost pomoćnika komandanta za moral.
Osumnjičeni za zločine u BiH u ekstradicijskom pritvoru u Švedskoj 30. Decembra 2010. Članak Švedske vlasti će u pritvoru zadržati državljanina BiH koji je sinoć uhapšen u toj zemlji zbog sumnje da je tokom rata učestvovao u zločinima na području BiH.
Određen pritvor Pavlu Gajiću 30. Decembra 2010. Članak Na zahtjev Državnog tužilaštva, Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Pavlu Gajiću, nekadašnjem pripadniku Vojske Republike Srpske koji je osumnjičen za zločine na području Bihaća.
Uhapšen Pavle Gajić 30. Decembra 2010. Članak Po nalogu Tužilaštva BiH, u blizini Ključa uhapšen je Pavle Gajić, zbog sumnje da je na području Bihaća počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
Osmić: Ponovno odloženo saslušanje vještaka 30. Decembra 2010. Članak Saslušanje vještaka Šimuna Anđelinovića na suđenju Aliji Osmiću, optuženom za zločine počinjene u Bugojnu, ponovno je odloženo jer nije uspostavljen videolink sa Županijskim sudom u Splitu putem kojeg je trebao svjedočiti.