Vijesti


Lalović: U društvu s optuženim 17. Februara 2011. Članak Svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je optuženi Slavko Lalović bio na straži u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” kada je silovana jedna zatočenica, te ubijeno nekoliko zatočenika.
Lokalno pravosuđe – Ahmetašević: Agresivni vojnik 17. Februara 2011. Članak Na suđenju Senadu Ahmetaševiću pred Kantonalnim sudom u Bihaću, svjedok Tužilaštva je kazao da je optuženi u novembru 1993. godine ubio ratnog zarobljenika.
Selimović i ostali: Batinanje poslije ispitivanja 16. Februara 2011. Članak Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) optuženih za zločine u Bosanskoj krajini, preslušani su iskazi trojice zarobljenika koji su govorili o premlaćivanjima u zatočeničkim objektima u Bihaću i Cazinu.
Kos i ostali: Odvajanje muškaraca u 12 autobusa 16. Februara 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je u julu 1995. godine autobusom prevozio žene i djecu u kladanjske Luke, dok je muškarce odvezao u školu “Kula” u Pilici.
“Pronađen” pasoš Berka Zečevića 16. Februara 2011. Članak Prebacivanje Berka Zečevića u Haški tribunal ipak će uslijediti sutra, kao što je bilo i planirano, pošto je “pronađen pasoš”, izjavio je za BIRN – Justice Report njegov branilac Duško Tomić.
Izručenje Berka Zečevića “stopirano do daljnjeg” 16. Februara 2011. Članak Iako Tužilaštvo BiH tvrdi da je izdat nalog za prebacivanje Berka Zečevića u Haag, njegov branilac Duško Tomić za BIRN – Justice Report kaže da je taj postupak “stopiran do daljnjeg”.
Karadžić: Zločini paravojnih formacija 16. Februara 2011. Članak U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, nekadašnji načelnik policije u Hadžićima kazao je kako je tokom 1992. godine vidio “paravojne formacije” koje su činile zločine nad bošnjačkim stanovništvom.
Karadžić: Odbrana od enklava 11. Februara 2011. Članak Četvrtog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, penzionisani britanski general Rupert Smith odgovarao je na unakrsna pitanja optuženog o demilitarizaciji zaštićene zone Srebrenica tokom 1995. godine.
Lokalno pravosuđe – Ristić i Dević: Nedostatak informacija o zločinu 11. Februara 2011. Članak Na suđenju Lazaru Ristiću i Predragu Deviću za ubistvo 15 civila u Sanskom Mostu, tri svjedoka Odbranâ optuženih kazala da nemaju saznanja o tom zločinu.
Suđenje Vlatku Jarku u Mostaru 11. Februara 2011. Članak Rješenjem Suda BiH suđenje Vlatku Jarku, optuženom za zločine u Stocu, nastavit će se pred Kantonalnim sudom u Mostaru.