Vijesti


Gasal i ostali: Moguće ugrožavanje istrage 23. Februara 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu, Sudsko vijeće odbilo je prijedlog Tužilaštva BiH da se u spis uvrsti izjava Selme Cikotića, ministra odbrane BiH, koju je dao u Haškom tribunalu 2004. godine.
Pelemiš i Perić: Stradanje kolone 23. Februara 2011. Članak Na suđenju za genocid, vještak Odbrane rekao je da enklava Srebrenica nije 1995. godine bila demilitarizovana, te da su snage Armije BiH (ABiH) “odatle vršile oružane akcije”.
Karadžić: Božiji zakoni 23. Februara 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, vještak balističar Berko Zečević izjavio je da je na sarajevsku pijacu Markale 5. februara 1994. godine ispaljena minobacačka granata iz pravca koji je, prema navodima Tužilaštva, kontrolirala Vojska Republike Srpske (VRS).
Lokalno pravosuđe – Ristić i Dević: Odgođeno suđenje 23. Februara 2011. Članak Zbog bolesti jednog od branitelja, nastavak suđenja Lazaru Ristiću i Predragu Deviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću odgođen je za početak marta 2011. godine.
Karadžić: Osporavanje Zečevićevih zaključaka 23. Februara 2011. Članak Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, u nastavku suđenja nastojao je da ospori stručnost vještaka Berka Zečevića u određivanju pravca ispaljivanja projektila, kao i njegove zaključke o upotrebi modifikovanih aviobombi.
MKSJ/ICTY: Darko Mrđa ostaje u zatvoru 23. Februara 2011. Članak Patrick Robinson, predsjednik Haškog tribunala, odbio je prijedlog Darka Mrđe za prijevremeno puštanje na slobodu.
Podignute optužnice za zločine na Grbavici 21. Februara 2011. Članak Državno tužilaštvo poslalo je Sudu BiH na potvrđivanje optužnice protiv Veselina Vlahovića i Saše Baričanina, koji se terete za niz zločina počinjenih nad civilima na području Grbavice i Vraca.
Lokalno pravosuđe: Potraga za roditeljima 21. Februara 2011. Članak Dragan Mijanović iz Trebinja se 10. juna 1992. posljednji put čuo telefonom sa svojim roditeljima – Milušom i Svetozarom – kojima se nakon toga gubi svaki trag. Više od 18 godina on pokušava doći do informacija o njihovoj sudbini, ali uzaludno.
Radić i ostali: Sumnja u istinitost iskaza svjedoka 18. Februara 2011. Članak U završnoj riječi na obnovljenom suđenju za zločine u Vojnom kod Mostara, Odbrana optuženog Dragana Šunjića je rekla kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivična djela za koja se tereti, te od Apelacionog vijeća zatražila da donese oslobođajuću presudu.
Produžen pritvor Božidaru Kuvelji 18. Februara 2011. Članak Na zahtjev Državnog tužilaštva, Sud BiH je za još mjesec dana produžio pritvor Božidaru Kuvelji, osumnjičenom za genocid u Srebrenici.