Vijesti


Potvrđena optužnica za zločin u Srebrenici 4. Marta 2011. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Zorana Kušića, bivšeg pripadnika Centra za obuku “Jahorina”, za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.
Divjaka danas “upoznaju sa optužbama” 4. Marta 2011. Članak Ambasador BiH u Austriji Haris Hrle kazao je za BIRN – Justice Report da je razgovarao sa tužiteljicom i sutkinjom u Beču, te da očekuje da će Jovan Divjak danas biti “upoznat sa optužbama”.
Lokalno pravosuđe – Koler: Premlaćivanja u zatvoru 4. Marta 2011. Članak Svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Tuzli na suđenju Ivanu Koleru govorili su o učešću optuženog u premlaćivanju zatvorenika u Okružnom vojnom zatvoru u tom gradu.
Jević i ostali: Provociranje zarobljenika 3. Marta 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je sa oko 20 metara pucano na Srebreničane postrojene ispred Zemljoradničke zadruge u Kravici (općina Bratunac).
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Udaranje rukom ili palicom 2. Marta 2011. Članak Na suđenju Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću, svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta kazao je da je prvooptuženi u augustu 1994. godine “vjerovatno” nekoliko puta udario ratnog zarobljenika.
Lokalno pravosuđe – Smajić: Potvrđena oslobađajuća presuda 2. Marta 2011. Članak Izet Smajić, bivši pripadnik rezervne policije, pravomoćno je oslobođen krivice za ranjavanje vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u maju 1992. godine u Tuzli.
Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Odgođeno suđenje 2. Marta 2011. Članak Zbog bolesti branioca, suđenje Ivanu Stjepanoviću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta odgođeno je za kraj marta 2011. godine.
Karadžić: Neslužbeni popisivači stanovništva 2. Marta 2011. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši sekretar Mjesne zajednice Svrake u općini Vogošća, rekao je da su “srpske vlasti” tokom 1992. godine protjerale preko hiljadu Bošnjaka iz tog naselja.
Memić i ostali: Dobar i pravedan čovjek 28. Februara 2011. Članak Na suđenju šestorici optuženih za zločine u Trusini, nastavljeno je unakrsno ispitivanje Elemedina Čauševića, svjedoka Tužilaštva BiH, koji je rekao da je optuženi Zulfikar Ališpago tražio od vojnika da poštuju pravila ratovanja, zbog čega su ga “zavoljel
Baričanin: Pritvor ili mjere zabrane 25. Februara 2011. Članak Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za Sašu Baričanina, optuženog za zločine na Grbavici (Sarajevo), dok njegova Odbrana predlaže da se pusti uz mjera zabrane. Sud BiH će naknadno donijeti odluku.