Vijesti


Tadić: Zatvorena turobna stranica istorije 20. Jula 2011. Članak Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije, potvrdio je da je uhapšen Goran Hadžić, istaknuvši da je to urađeno iz moralnih i zakonskih obaveza, te zbog građana Srbije i žrtava u drugim narodima.
Mladić: Statusna konferencija 25. augusta 20. Jula 2011. Članak Vijeće Haškog tribunala zakazalo je za 25. august statusnu konferenciju prije početka suđenja Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS).
MKSJ/ICTY: Bez istrage o otkrivanju ličnih podataka Slobodana Miloševića 19. Jula 2011. Članak Vijeće Haškog tribunala odlučilo je da neće pokretati istragu protiv Timothya McFaddena, koji je navodno Američkoj vladi otkrio lične informacije o Slobodanu Miloševiću tokom njegovog suđenja pred Tribunalom u Haagu.
Memić i ostali: Trusina nije spominjana 19. Jula 2011. Članak Svjedoci Tužilaštva BiH koji su radili 1994. godine na otkrivanju počinilaca krivičnih djela na području Konjica na suđenju za zločine u selu Trusina (općina Konjic) ustvrdili su da nisu imali zvaničnih informacija o ubistvima u ovom selu.
Karadžić: Nepoznata sila štitila Jelisića 19. Jula 2011. Članak Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio je da policija i civilne vlasti nisu mogli kontrolisati organizovane grupe koje su pravile probleme u Brčkom nakon izbijanja sukoba u maju 1992. godine.
Gasal i ostali: Okončan dokazni postupak 15. Jula 2011. Članak Nakon što je predstavljena izmijenjena optužnica i odbijeni svi dodatni prijedlozi dokaza Tužilaštva i Odbranâ, okončan je dokazni postupak na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene nad hrvatskim stanovništvom u Bugojnu.
Dronjak: Plan nastavka suđenja 15. Jula 2011. Članak Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Ratku Dronjku, optuženom za zločine u Drvaru, Tužilaštvo BiH je najavilo kako bi dokazni postupak trebao biti okončan u oktobru ove godine.
Nešković i Ilić: Mjesto strijeljanja 15. Jula 2011. Članak Suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, bivšim pripadnicima Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), koji su optuženi za zločine u Srebrenici, nastavljeno je ulaganjem materijalnih dokaza Državnog tužilaštva.
Lokalno pravosuđe – Bejtić: Ubistva na Kazanima 15. Jula 2011. Članak U nastavku suđenja Samiru Bejtiću, kojem se pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi za zločine počinjene na lokalitetu Kazani, svjedok je rekao da je vidio ubistvo jedne osobe.
Dronjak: Bratove kosti i košulja 14. Jula 2011. Članak Na suđenju za zločin počinjen u Drvaru, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da njen brat nije preživio zatočenje u logoru Kamenica, gdje je, prema optužnici, upravnik bio optuženi Ratko Dronjak.