Vijesti


Karadžić: “Zatvorena vrata” Srebrenice 9. Februara 2011. Članak Nekadašnji komandant snaga UN-a u Sarajevu je na suđenju Radovanu Karadžiću kazao da UNPROFOR, danima nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu, nije mogao provjeriti šta se dešavalo u ovoj enklavi.
Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Bez optuženog u napadima 9. Februara 2011. Članak Tri svjedoka Tužilaštva Brčko Distrikta kazala su da tokom napada i ubistva civila u naseljima Bosanska Bijela i Cerik u junu i augustu 1992. godine nisu vidjeli optuženog Ivana Stjepanovića.
Tihomiru Purdi produžen pritvor 9. Februara 2011. Članak Na zahtjev Tužilaštva BiH Državni sud je produžio pritvor Tihomiru Purdi, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije sumnjiči za zločin protiv ranjenika i bolesnika.
Karadžić: Vojne i političke strukture na istom frontu 9. Februara 2011. Članak Rupert Smith, svjedok Tužilaštva u Haagu i nekadašnji komandant mirovnih snaga UN-a u BiH, u nastavku suđenja Radovanu Karadžiću kazao je da su političke i vojne strukture bosanskih Srba tokom rata u BiH bile usko povezane, te da su sve odluke o vojnim ak
Lokalno pravosuđe: Važan proces utvrđivanja broja nestalih 4. Februara 2011. Članak Institut za nestale osobe (INO) BiH na konferenciji u Sarajevu prezentirao je Centralnu evidenciju nestalih (CEN), koja trenutno sadrži imena 34.964 osobe iz BiH za kojima se još uvijek traga.
Lokalno pravosuđe: Sjećanje na stradale sugrađane 4. Februara 2011. Članak Porodice stradalih, kao i predstavnici vlasti Kantona Sarajevo (KS) u subotu, 5. februara, okupit će se na gradskoj pijaci Markale u znak sjećanja na 67 nevino ubijenih civila.
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Zlostavljanja i premlaćivanja 4. Februara 2011. Članak Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta kazao je da su ga nakon zarobljavanja u augustu 1994. godine optuženi Nusret Gušo i Mirsad Suljagić ispitivali i premlaćivali.
Memić i ostali: Nepoznati vojnici 4. Februara 2011. Članak Na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako joj je vojnik Seid Padalović spasio život za vrijeme napada na selo, kada su ubijeni mještani hrvatske nacionalnosti.
Karadžić: Mapa snajperskog djelovanja i granatiranja 4. Februara 2011. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, istražitelj Haškog tužilaštva je rekao da je sproveo istragu granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu, te da je razgovarao sa žrtvama i svjedocima.
Kos i ostali: “Budale” koje su pobile ljude 4. Februara 2011. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o dešavanjima od 14. do 16. jula 1995. godine u vezi sa muškarcima s područja Srebrenice koji su bili zatvoreni u školi i Domu kulture u selu Pilica u zvorničkoj opš