Vijesti


Mejakić: Suđenje za zločine u Prijedoru počinje u novembru 19. Oktobra 2006. Članak Suđenje Željku Mejakiću i drugima optuženim za zločin u logorima Omarska i Keraterm u Prijedoru počet će sredinom novembra.
Stanković: Suđenje bez optuženog u sudnici 13. Oktobra 2006. Članak Javnost je dobila priliku da prisustvuje jednom od ročišta na suđenju Radovanu Stankoviću, ali ne i da vide optuženog u sudnici.
Braća Damjanović: Drugovi iz djetinjstva 12. Oktobra 2006. Članak Prvi svjedok Tužilaštva protiv braće Damjanović prepričao je šta se desilo u maju 1992. u naselju Bojnik.
Andrun: Nesigurni svjedok tužilaštva 11. Oktobra 2006. Članak Svjedok Tužilaštva, kojeg je zbog prethodnih nedolazaka na Sud BiH u srijedu privela sudska policija, dao je oprečne izjave u sudnici.
Andrun: Svjedok o nestanku Himzije Dizdara 10. Oktobra 2006. Članak Svjedok Hasan Tucaković bio je prisutan kada je Himzija Dizdar odveden iz hangara u logoru Gabela, ali nije mogao potvrditi da ga je odveo optuženi Nikola Andrun.
Podignuta još jedna optužnica za Višegrad 10. Oktobra 2006. Članak Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv Nenada Tanaskovića u kojoj ga Tužilaštvo tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima u Višegradu.
Ukinuta presuda Neđi Samardžiću 9. Oktobra 2006. Članak Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu protiv Neđe Samardžića kojom je bio osuđen na 13 godina i četiri mjeseca zatvora i odlučilo da zakaže održavanje novog pretresa.
Božić: Još tri mjeseca pritvora 29. Septembra 2006. Članak Tužilaštvo BiH je tražilo da se Zdravku Božiću pritvor produži za tri mjeseca, a odbrana da bude pušten dok optužnica ne bude podignuta.
Paško Ljubičić na sudu u Sarajevu 23. Septembra 2006. Članak Iz Haga je u Sarajevo prebačen bivši komandir HVO-a Paško Ljubičić gdje mu je određen pritvor u trajanju od mjesec dana.
Damjanović: Prisilni rad za logoraše 19. Septembra 2006. Članak Preživjeli iz logora Planjina kuća u Semizovcu, općina Vogošća, ponovo su svjedočili o maltretiranju zatvorenika i njihovom odvođenju, te optužili Dragana Damjanovića.