Vijest

Ponovno formiran disciplinski predmet zbog odugovlačenja početka suđenja Delimustafiću i ostalima

29. Marta 2024.12:14
Ured disciplinskog tužioca ponovo je formirao predmet koji se odnosi na odugovlačenje početka suđenja Aliji Delimustafiću i ostalima koji su optuženi za organizovani kriminal i druga krivična djela, saznaje Detektor.

Optuženi Alija Delimustafić i njegov branilac ispred zgrade Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Optužnicu protiv Delimustafića i ostalih je Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio u oktobru 2017. godine, ali suđenje još uvijek nije počelo.

Iz Ureda disciplinskog tužioca su za Detektor kazali da zbog odugovlačenja početka suđenja postoji formiran predmet.

“Možemo potvrditi da Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH ima formiran predmet iz vašeg upita”, stoji u odgovoru Ureda.

Delimustafić je optužen s još 16 osoba i nekoliko pravnih lica, a na teret mu se stavlja da je od 2009. do 2016. organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine – uglavnom umrlih osoba na području Sarajeva – pribavljajući imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona konvertibilnih maraka.

Ured je 2021. godine donio odluku o zatvaranju predmeta, nakon što je istragom utvrđeno da nema dovoljno dokaza o izvršenom disciplinskom prekršaju.

Nedavno je Ustavni sud BiH usvojio apelaciju Delimustafića u kojoj je utvrđena povreda prava na slobodu kretanja i prebivališta, dok se u samoj odluci naročito navodi da suđenje u ovom predmetu još nije počelo.

Kako se navodi, Ustavni sud s velikom zabrinutošću konstatuje da se postupak u kojem je potvrđena optužnica može i dalje odugovlačiti, a da se stalno samo formalno ponavljaju isti razlozi za ograničavanje apelantove slobode kretanja.

U analizama stručnjaka o efikasnosti sudskih procesa koje su napravljene tokom zajedničkog rada Transparency Internationala i BIRN-a BiH, ovaj predmet je izdvojen kao primjer neefikasnog suđenja.

Posljednje ročište u ovom predmetu, iako je bilo zakazano za 26. mart, nije ni održano.

Emina Dizdarević Tahmiščija