Vijest

I dalje se ne zna ko je ubio Davida Dragičevića – šest godina nakon ubistva i dvije odvojene istrage

18. Marta 2024.15:40
Povodom šeste godišnjice od nestanka i ubistva Davida Dragičevića, njegov otac Davor Dragičević podsjetio je da još nema rezultata istrage koja je prebačena u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u aprilu 2021. godine, ističući da ne vidi razliku u entitetskom i državnom pravosuđu.
Davor Dragičević ispred Palate u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

Dragičević je održao konferenciju za medije ispred Palate Republike Srpske u Banjaluci gdje je govorio da rezultata istrage nema ni nakon što je predmet prebačen iz banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

“Ne postoji apsolutno nikakva razlika između institucija na entitetskom nivou i državnih. Ovo je očit primjer da zajedno učestvuju u organizovanom zataškavanju“, rekao je Dragičević, otac Davida.

Podsjetio je da 26. marta u apsolutnu zastaru odlazi slučaj krim inspektora banjalučke policije Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka na banjalučkom Osnovnom sudu, po optužnici koja ih tereti za uništavanje dokaza.

“Time i pravosuđe u BiH odlazi u zastaru“, rekao je Dragičević, te novinarima ponovio svoje sumnje u umješanost pojedinaca iz banjalučke policije u ubistvo njegovog sina, kao i u nepovjerenje u pravosuđe Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Dragičević je pokušao na ulaz u Palatu Republike Srpske postaviti mali transparent s natpisom “Ko je ubio Davida“, ali mu policija koja obezbjeđuje objekat to nije dozvolila.

Ozren Perduv, aktivista grupe “Pravda za Davida“ također je izrazio nezadovoljstvo dugogodišnjom istragom Tužilaštva BiH.

“Primate plate a rezultata vaše istrage apsolutno nema. Ja postavljam pitanje da neko radi tri godine u privatnom sektoru i nema nikakve rezultate, šta bi bilo? Dobio bi otkaz“, rekao je Perduv.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su za Detektor 6. marta ponovili da je istraga u toku.

“Od kada je predmet zaprimljen u Tužiteljstvu BiH istraga se vodi intenzivno, svakodnevno i sveobuhvatno. Preduzimaju se sve potrebne istražne radnje s ciljem donošenja tužiteljske odluke u predmetu“, rečeno je tada.

Tužilaštvo BiH je istragu od Okružnog tužilaštva Banjaluka preuzelo u aprilu 2021. godine. Elvir Padalović, novinar iz Banjaluke kaže da je taj dan javnost povjerovala da bi slučaj, tri godine nakon ubistva, mogao biti riješen.

“Stanje u pravosuđu je takvo kakvo jeste, ja nisam optimista da će to da dođe do nekog kraja. Mislim da svjedočimo potpunom razvodnjavanju slučaja i mislim da je preuzimanje slučaja od Tužilaštva BiH kupovina vremena“, smatra Padalović.

David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo je pronađeno 24. marta na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke. Policija je prvobitno na konferenciji za medije tvrdila da je ubijeni mladić, prije nego što je nestao, opljačkao kuću u banjalučkom naselju Lauš i da je bio pod uticajem narkotika. Istraga je kasnije takve informacije demantovala.

Nerješavanje ubistva Dragičevića u Banjaluci je 2018. godine izazvalo svakodnevne proteste građana. Protesti na trgu Krajine prestali su nakon nekoliko akcija policije i hapšenja aktivista.

    Vladimir Kovačević