Vijest

Ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe na području Livna

21. Novembra 2022.16:06
Posmrtni ostaci osobe inicijala D. G. ekshumirani su na lokalitetu groblja “Rapovine” na području općine Livno, nakon čega su transportovani u prostorije “Gradskog groblja” u Banjoj Luci, gdje će u srijedu biti izvršena identifikacija, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.


Ilustracija: ekshumacija posmrtnih ostataka. Foto: BIRN BiH

Portparolka Instituta Emza Fazlić kazala je kako se radi najvjerovatnije o žrtvi srpske nacionalnosti s područja Banje Luke koja je nestala na području Livna 1995. godine.

“Identifikacija posmrtnih ostataka koji su nedavno ekshumirani iz groblja ‘Rapovine’ zakazana je za srijedu, kada će porodica zvanično identifikovati posmrtne ostatke ove osobe”, rekla je Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih lica po nalogu tužioca koordinirao je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a u postupku ekshumacije učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, Zavoda za sudsku medicinu Banja Luka, vještak patolog sudsko-medicinske struke, potrebni radnici, kao i istražitelji i krim-tehničari MUP-a Kantona 10 Livno, te policijski službenici koji su osiguravali lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa ostalim institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja aktivnosti na procesu ekshumacije i traženja nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

 

Jasmin Begić