Suđenje

Narcis Džumhur i ostali: Ponovo počelo suđenje za štetne ugovore u “Željeznicama FBiH”

7. Juna 2022.16:03
Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu ponovo je počelo suđenje bivšem direktoru “Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine” Narcisu Džumhuru i ostalim optuženim za zloupotrebe položaja i sklapanje štetnih ugovora.

Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Suđenje je ponovo počelo nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ukinuo raniju presudu i naložio novi postupak. Stranke su se saglasile da se preuzmu dokazi iz ranijeg postupka, a Sudsko vijeće prihvatilo je određene prijedloge Odbrana koji će biti izvedeni na novom suđenju.

S Džumhurom su optuženi Sejo Ramić, Smajo Salketić, Ninoslav Lučić, Svetlana Mujkanović, Zufer Vlajčić i Nasir Silajdžić, kao i pravno lice “TŽV Grdelj”. Na teret im je stavljeno da su od 2008. do 2010. godine zloupotrijebili službeni položaj, krivotvorili službenu dokumentaciju i sačinjavali štetne ugovore za modernizaciju, popravku i nepredviđene radove na lokomotivama u vlasništvu “Željeznica FBiH”, pri čemu su oštetili ovo preduzeće za više od 4,5 miliona maraka.

Vijeće je prihvatilo prijedloge Odbrana da se reprodukuje snimak svjedočenja Antuna Fabeka, kao i dvoje vještaka koji su iznijeli nalaze na prijedlog Tužilaštva odnosno Odbrana. Na današnjem ročištu preslušano je Fabekovo svjedočenje.

Predsjedavajuća Vijeća Elvira Begović kazala je da je prihvaćen i prijedlog Odbrane optužene Mujkanović da se izvedu određeni novi materijalni dokazi, kao i da se pozovu četiri svjedoka na okolnosti diskreditacije svjedokinje Optužbe.

Branilac Izet Laličić, obrazlažući prijedlog novih materijalnih dokaza, rekao je da je u izmijenjenoj optužnici Kantonalno tužilaštvo po prvi put izašlo s tvrdnjom da je sektor kojim je rukovodila Mujkanović bio zadužen za provođenje ugovora.

“Iz ovih dokaza vidjeće se da to nije tačno”, kazao je Laličić.

Odbrani Vlajčića dozvoljeno je da na novom suđenju izvede dokaze koji se odnose na izdatke i troškove postupka.

Vrhovni sud FBiH je djelimično uvažio žalbe Tužilaštva i Odbrana i ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz decembra 2020. kojom su Džumhur, Ramić i Silajdžić osuđeni na po godinu zatvora, Mujkanović i Vlajčić na uslovne kazne, a Salketić i Lučić oslobođeni. Tom presudom je firma “TŽV Grdelj” bila kažnjena sa 2,5 miliona maraka, a od Silajdžića je oduzeta protivpravno stečena imovinska korist.

Nastavak novog suđenja je zakazan za 14. juni, kada će biti nastavljeno preslušavanje snimaka.

Marija Taušan