Vijest

Turska prijeti zatvorom novinarima koji kritički izvještavaju o kompanijama

29. Marta 2022.15:09
Nacrt zakona, koji su osudile opozicija i udruženja za ljudska prava, prijeti zatvorskom kaznom novinarima koji navodno nanose štetu ugledu kompanija kritički izvještavajući o njima.

This post is also available in: English


Ilustracija. Foto Unsplash/Matt Chesin

Vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uputila je u Parlament novi zakon kriminalizira kritičko izvještavanje o kompanijama.

Prema prijedlogu zakona, novinarima mogu biti izrečene zatvorske kazne u trajanju do tri godine, te novčane kazne, za “namjerno sastavljanje izvještaja koji bi mogli nanijeti štetu ugledu, povjerenju i bogatstvu preduzeća putem medija”.

“Rangiranje Turske prema indeksu slobode medija i slobode izražavanja godinama je u stalnom padu. Nažalost, preduzimajući korake poput nedavne pripreme za kažnjavanje novinarskog rada zbog navodne zaštite komercijalnog imidža, ono će pretrpjeti još jedan udarac”, kazao je za BIRN Gurkan Ozturan, koordinator za brzi odgovor za slobodu medija pri Evropskom centru za slobodu štampe i medija (ECPMF).

“Novinari i novinarstvo ne mogu se kažnjavati [za takve izvještaje]; to nije zločin”, dodaje on.

Ozturan navodi da zakon predlaže jačanje zaštite privrednih subjekata tako što će biti ovlašteni da vode strateške parnice protiv javnog učešća, koje su često poznate kao SLAPP tužbe, a sve se učestalije koriste da ušutkaju i ciljaju novinare.

Prema pijedlogu, ovaj zakon će se moći primjenjivati čak i ako ime dotičnog preduzeća nije spomenuto u izvještaju.

Ukoliko se preduzeću nanese privatna ili javna šteta kao rezultat novinarskog izvještaja, kazna se može povećati za još jednu šestinu.

“Dok u Evropskoj uniji čijim članom turska Vlada nastoji postati postoje koraci za stvaranje zaštite slobode medija i novinara od takvih uredbi, čini se da Turska ide u suprotnom pravcu,” navodi Ozturan.

“Osim toga, u istom zakonu privremeno će postojati i smanjenje kazne za izbjegavanje plaćanja poreza”, primjećuje Ozturan, te navodi da se predloženi zakon ne čini usklađenim ni sa pravilima slobodnog tržišta ni načelima slobode medija.

Erdoganova vlada optuživana je i ranije da je favorizirala određene privatne kompanije dajući im velike ugovore po javnim natječajima, građevnske projekte vrijedne više milijardi i umanjenje poreza.

Opozicija kaže da novi nacrt zakona jasno ima za cilj da zaštiti ta preduzeća.

Turska je za 2021. godinu zauzela 153. mjesto od ukupno 180 zemalja prema posljednjem indeksu slobode medija organizacije Reporteri bez granica (RSF), koja kontrolu turske vlade nad medijskim kućama klasificira kao visoku.

Prema nedavnom izvještaju koji je objavilo Udruženje novinara, 241 novinar je izveden pred sud, a 115 ih je fizički napadnuto u Turskoj tokom 2021. godine.

    Hamdi Firat Buyuk


    This post is also available in: English