Vijest

Twitter označio mnoge medijske naloge u Srbiji kao “povezane s državom”

16. Augusta 2021.15:39
Twitter je veliki broj dobro poznatih novina i TV postaja u Srbiji obilježio kao medije u kojima “država ima kontrolu nad uredničkim sadržajem kroz finansiranje i direktne ili indirektne političke pritiske”.

This post is also available in: English


Ilustracija: Unsplash.com/Jeremy Zero.

Twitter je počeo označavati naloge raznih provladinih medija u Srbiji kao medije povezane s državom.

Među onima koje smatra povezanim sa srbijanskom vladom nalaze se dnevne novine Srpski telegraf, Kurir, Informer, Politika, kao i tri besplatna kanala – Happy, Prva TV i B92 – potom online portal RTV Pinka i novinska agencija Tanjug.

Oznaka se pojavljuje na profilnoj stranici spomenutih Twitter naloga i na tweetovima koje ti nalozi pošalju ili podijele. Oznake sadrže informacije o zemlji s kojom je nalog povezan, kao i da li ga vodi predstavnik vlade ili neka medijska kuća povezana s državom.

Ove oznake podrazumijevaju malu ikonu sa zastavom koja signalizira status naloga kao vladinog ili kao podijuma za medije povezane s državom. U slučaju medijskih kuća povezanih s državom, Twitter neće ljudima preporučivati naloge sa ovim oznakama ili njihove tweetove.

Kako se navodi u pravilima i propisima Twittera, ova platforma definira medije povezane s državom kao “medijske kuće u kojima država provodi kontrolu nad uredničkim sadržajem kroz finansiranje, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu proizvodnje i distribucije”.

Nijedan od medija koji su predmet ovog označavanja nije dosad javno reagirao na to novo pravilo.

Iako se spomenuti mediji općenito smatraju provladinim zahvaljujući njihovom izuzetno pozitivnom izvještavanju o vladi i oštroj kritici opozicije, nije jasno koje je korake Twitter poduzeo da utvrdi da li ispunjavaju kriterije. BIRN je upitao Twitter o metodologiji koju su koristili, ali do vremena objave ovog teksta nismo dobili odgovor.


Oznaka “Mediji povezani s državom Srbijom” vidljiva je na Twitter stranici provladinih medija. Foto: Screenshot/Twitter.com.

Twitter je najavio da će početi označavati naloge povezane s državom u augustu 2020. godine, a od tada je označen veliki broj naloga povezanih s vladama širom svijeta. Međutim, Srbija je prva zemlja na Balkanu koja se pridružila toj listi.

Javni emiteri Srbije – Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) – također su među kućama čiji su nalozi označeni kao povezani s državom.

Iz Twittera su kazali da prave razliku između emitera povezanih sa državom i onih koji su više neovisni, poput BBC-a.

“Medijske organizacije finansirane od strane države sa uredničkom neovisnošću, poput BBC-a u Velikoj Britaniji ili NPR-a u SAD-u, naprimjer, ne definiraju se kao mediji povezani s državom za potrebe ove politike”, navodi se.

Pored Srbije, trenutno se ovakve oznake pojavljuju na relevantnim Twitter nalozima u Kini, Francuskoj, Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Njemačkoj, Italiji, Japanu, Kubi, Ekvadoru, Egiptu, Hondurasu, Indoneziji, Iranu, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Tajlandu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prošle godine je Twitter obrisao 8.558 naloga uključenih u “nevjerodostojne koordinirane aktivnosti”, sa oko 43 miliona tweetova kojima se kritikuje opozicija u Srbiji, nezavisni mediji i pojedinci kritičari predsjednika Aleksandra Vučića i vladavine njegove Srpske napredne stranke (SNS).

Analiza BIRN-a je pokazala da je prije njenog uklanjanja, ta mreža naloga u službi vladajuće Srpske napredne stranke našla put do stranica provladinih tabloida, kao što su Informer i Kurir, prerušena u “glas naroda”.

    Ivana Jeremić


    This post is also available in: English