Analiza

Kako je vlast u Federaciji tokom krize okrenula leđa sportu

15. Juna 2020.23:06
Nakon što je budžet za sport u Federaciji značajno smanjen zbog pandemije koronavirusa, sportski klubovi nisu se našli u zakonu za pomoć kompanijama i radnicima, što bi neke od njih moglo dovesti na rub postojanja, kažu sportski radnici.


Ilustracija. Izvor: Pixabay

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) usvojio je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica usljed pandemije virusa COVID-19, poznat i kao “korona zakon”, ali on je naišao na brojne kritike sportskih radnika jer su iz njega izostavljeni sportski kolektivi.

Jedan od razloga za to – kako navode iz Vlade Federacije, koja je predložila zakon – jeste činjenica da su sportski klubovi registrovani kao udruženja, a udruženja nisu dio ovog zakona.

Iz Fudbalskog kluba “Sloboda” iz Tuzle nisu krili razočarenje zbog ovakve odluke Vlade i Parlamenta.

“S obzirom da u sportskim klubovima imamo preko 15 radnika u radnom odnosu, smatramo da je ovaj zakon diskriminirajući. Zakonska regulativa je takva da smo registrovani kao udruženje”, saopćili su iz tuzlanskog kluba.

Usvajanjem rebalansa, budžet Ministarstva za kulturu i sport Federacije BiH bit će umanjen za 40 posto. To bi moglo dodatno otežati rad klubova koji dobijaju dio tog novca.

Vlada Federacije je za sada organizacijama koje nisu dio ovog zakona omogućila odgađanja plaćanja poreskih obaveza, dugovanja i zateznih kamata u periodu do isteka 30 dana od prestanka stanja nesreće. Taj rok već je počeo teći nakon ukidanja stanja nesreće u Federaciji krajem maja.

Klubovi nezadovoljni zakonom

Posljednje kolo BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine odigrano je 8. marta, a kasnije je cijela liga prekinuta. Fudbalski klubovi su i prije pandemije imali niz problema – kašnjenje plata, konstantna borba s dugovanjima iz prethodnih godina, “krpljenje” rupa zbog izdavanja licenci za evropska i domaća takmičenja.

Fudbalski klub “Velež” iz Mostara je među prvima u javnosti rekao da su zaposlenicima morali umanjiti plate za 50 posto. Oni smatraju da su sportski klubovi morali biti dio federalnog zakona. Objašnjenje da se to nije desilo jer su klubovi udruženja građana, smatraju u “Veležu”, samo ističe dodatni problem.

“A to je zakon o sportu koji bi omogućio da klubovi postanu privredni subjekti”, smatraju u “Veležu”, uz objašnjenje za dosadašnje inicijative da se usvoji zakon o sportu nisu dobile podršku, što bi zbog pandemije koronavirusa moglo značiti da neki klubovi neće preživjeti krizu.

Tuzlanski kanton i Zapadnohercegovačka županija također su usvojili “korona zakone”. Iz Fudbalskog kluba “Sloboda” iz Tuzle i Nogometnog kluba “Široki Brijeg” kažu kako njihovi kolektivi ni na ovom nivou nisu uvršteni u program pomoći.

Iz “Širokog Brijega” kažu da njihov klub upošljava 58 ljudi i da će se, kako bi sačuvali njihova radna mjesta, obratiti svim nivoima vlasti.

Iz “Slobode” navode kako je Vlada Tuzlanskog kantona “prepisala” zakon s federalnog nivoa, tako da je i na kantonalnom nivou izostala pomoć klubovima.

Savezi u iščekivanju pomoći s viših nivoa

Zemlje regiona pomažu sportu

Za razliku od vlasti u Bosni i Hercegovini, u zemljama regije stvari su drugačije. Vlada Republike Hrvatske usvojila je niz mjera koje će pomoći sportskim organizacijama. Svjesni uloge koju imaju sportska udruženja u razvoju i promociji Hrvatske, predsjednik Središnjeg državnog ureda za sport Tomislav Družak izjavio je kako je to zapravo pomoć za sportske radnike, trenere, fizioterapeute i one bez kojih klubovi ne mogu.

Za pomoć sportu, Vlada Hrvatske je kroz paket pomoći obezbijedila 40 miliona kuna, odnosno nešto više od deset miliona konvertibilnih maraka (KM).

Kako su naveli, sportske radnike će podržati iznosom oko 1.000 KM mjesečno kako bi zadržali radna mjesta.

Klubovi u glavnom gradu Crne Gore morat će uložiti dodatne napore kako bi i dalje funkcionisali, kaže Luka Đuretić, sportski novinar iz Podgorice.

“Neminovno je da će većina klubova osjetiti posljedice krize, ali zasad nijedan od sportskih kolektiva nije javno ‘zavapio’, što ne znači da je situacija povoljna. Čelnici klubova, posebno onih manjih, bit će na krajnje nezahvalnom ispitu, jer ni u normalnim okolnostima nije lako obezbijediti uslove za nesmetan rad”, kaže Đuretić.

Jedan od načina na koje u Crnoj Gori žele pomoći sportu jeste kroz pomaganje najmlađima.

“Ministarstvo sporta želi i da kroz program dječijeg sporta pomogne roditeljima sa subvencijama za članarine, kako bi obezbijedili da se što veći broj djece uključi u sportske aktivnosti”, kaže Đuretić.

Olimpijski komitet BiH je prije usvajanja “korona zakona” snažno zagovarao da se u njega uvrste sportski klubovi.
Govoreći na online Forumu sportista, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Said Fazlagić izjavio je kako sport mora biti dio rebalansiranih budžeta.

“Da bismo stvorili održivu i zdravu BiH, sport i tjelesne aktivnosti moraju biti stavljeni u središte svih politika i od presudne je važnosti da budu unutar rebalansiranih budžeta na svim nivoima vlasti”, rekao je Fazlagić.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KS BiH) Amer Čolan kaže kako je ovaj savez zbog pandemije u potpunosti obustavio svoje djelovanje.

“KS BiH je u potpunosti prekinuo svoje aktivnosti te je sto posto pogođen trenutnom situacijom jer su sva planirana takmičenja zaustavljena, kao i organizacije i pripreme državnih selekcija i odlazak na evropska prvenstva za mlađe kategorije, kao i organizacije Evropskog prvenstva, za koje je KS BiH domaćin, a što donosi dodatna sredstva i finansije od strane sponzora i FIBA-e”, kazao je Čolan u razgovoru.

Zbog poteškoća s kojima se suočava duži niz godina, ističe Čolan, Savez trenutno ne može finansijski pomoći klubovima.

“U toku 2019. godine, Košarkaški savez od državnih institucija nije dobio ni jednu jedinu marku kao podršku za reprezentativne selekcije. Pomoći KS-a BiH prema klubovima može biti ukoliko se napravi kriterij za raspodjelu sredstava i način dodjeljivanja sredstava, te da se određena sredstva za klubove dijele preko Saveza uz određene kriterije – rang takmičenja i bodovanje kroz rad sa mlađim selekcijama. Trenutno KS BiH, s obzirom na ranija dugovanja koja ima, nije u mogućnosti pomoći klubovima kada je u pitanju finansijska podrška”, kaže Čolan i dodaje kako nije zadovoljan zakonom usvojenim u Federaciji.

Veliki problem za sport predstavlja i dopis Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u kojem je jasno naznačeno da su trenutno svi raspoloživi resursi usmjereni u očuvanje zdravlja ljudi. Grant sredstva za “sufinansiranje sportskih manifestacija” za ovu godinu su, kako navode u saopćenju, obezbijeđena, ali zbog situacije s pandemijom ne može se predvidjeti kada i kako će ta sredstva biti raspoređena, što svakako predstavlja ogroman problem sportskim organizacijama.

Amandmani opozicije odbijeni, Zakon o sportu na čekanju već godinama

Klub SDP-a u Parlamentu Federacije predložio je amandmane na “korona zakon”, koji bi se odnosili na sportske kolektive i organizacije. Kako objašnjava Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, prostora za pomoć sportskim kolektivima je bilo, ali je izostala volja Vlade.

“Našim amandmanima smo tražili da sportski klubovi mogu koristiti sva prava iz ‘korona zakona’ kao i drugi privredni subjekti, kao što je refundacija doprinosa. Sada su potpuno isključili sportske klubove iz mogućnosti da dobiju pomoć za svoje radnike, a odbili su i naše amandmane kojima smo tražili da se klubovima daje pomoć kao i drugim privrednim subjektima”, kaže Čengić.

Zakon o sportu u Federaciji omogućio bi sportskim udruženjima da svoje poslovanje nastave kao dionička društva. Čengić je bio predlagač novog zakona. Zakonom o sportu BiH, entitet Federacija je već 11 godina dužan omogućiti sportskim klubovima da se registruju kao privredna društva, ali takav zakon nikada nije donesen, objašnjava Čengić.

“Kada sam prije godinu dana predložio Zakon o sportskim kolektivima u Federaciji, vladajuća većina ga odbija staviti na dnevni red. Glavni kočničari su nekoliko zastupnika iz SDA. Kada su u septembru odbijali da se uvrsti na dnevni red moj zakon, rekli su da će za mjesec dana predstaviti bolje rješenje. Sada je maj mjesec, naravno da nisu ništa uradili, a za to vrijeme su glasali za budžet u kojem su smanjena sredstva za sport i prije krize”, kaže Čengić.

Ovaj tekst je nastao tokom kampanje BIRN-a BiH za izvještavanje studenata novinarstva i mladih novinara o pandemiji koronavirusa.

Vedad Karić