Članak

Godinu dana istrage izbornih nepravilnosti u Zvorniku i Brčkom bez tužilačke odluke

27. Decembra 2019.13:11
Državno tužilaštvo radi na istragama prijavljenih izbornih nepravilnosti u Brčkom i Zvorniku i zatražilo je dodatna vještačenja, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), ali tužilačka odluka u ovom predmetu još uvijek nije donesena.

Glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić kazao je za BIRN BiH da više informacija o ovim istragama ne može reći osim “da su predmeti koji se odnose na prijavljene nezakonitosti prilikom izbornog procesa u Brčkom i Zvorniku u radu”.

Ove nepravilnosti prijavljene su prije godinu dana, nakon što su održani izbori u BiH. Izvor BIRN-a BiH iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je upoznat sa istragom, potvrdio je kako su do sada saslušani brojni svjedoci i prikupljeni materijalni dokazi te su podnesene krivične prijave protiv više nepoznatih osoba. Ranije je kao svjedok saslušana i Aleksandra Pandurević, bivša poslanica u Parlamentarnoj skupštini BiH i članica Srpske demokratske stranke (SDS) koji je prijavio nepravilnosti u Brčkom.

“Nevjerovatno je da za godinu dana ništa nije urađeno. Dovoljno je samo da SIPA od postupajućeg tužitelja zatraži glasačke listiće, otvore vreće u kojima se listići nalaze i prebroje ih. Nakon toga, uporede rezultate s glasovima po biračkim mjestima i slučaj bi odmah bio riješen, a odgovorni u zatvoru”, kaže Pandurević za BIRN BiH.

Promjena volje birača
SIPA je pokrenula istragu poslije krivičnih prijava zbog sumnje u izborne prevare počinjene tokom Općih izbora u oktobru 2018. godine na području Zvornika, a nakon što je ranije pokrenuta i slična istraga za Brčko, o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

 

Krivična prijava podignuta je protiv za sada nepoznatih osoba, članova biračkih odbora na više od deset biračkih mjesta u Zvorniku, a SIPA provjerava moguće počinjenje krivičnog djela izborne prevare, potvrdio je za BIRN BiH izvor iz SIPA-e upoznat sa istragom.

U dokumentima u koje su novinari BIRN-a BiH imali uvid, navodi se da su osumnjičeni članovi biračkih odbora u Zvorniku netačno brojali glasove ili ih neistinito upisivali u zbirne rezultate.

“Osnov za takvo postupanje je dogovor lokalnih političkih subjekata da se preferencijalni glasovi za liste za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu Skupštinu Republike Srpske ne broje, već proizvoljno upisuju, te da se na taj način favorizuju kandidati iz Zvornika”, stoji u zapisniku SIPA-e koji je BIRN BiH imao na uvid a koji je predat Tužilaštvu BiH.

Vehid Šehić, politički analitičar Koalicije “Pod lupom”, koja nadgleda izborni proces u BiH, za BIRN BiH kaže da neregularnosti prate izbore u Zvorniku još od 2002. godine.

“Zbog izbornih prevara u Zvorniku su 2004. godine izbori poništeni pa ponovljeni. Tu se golim okom daju uočiti falsifikovani potpisi. Članovi biračkih odbora nesavjesno rade svoj posao u Zvorniku. Utvrđene su mnoge nepravilnosti i smatram da izbori u Zvorniku nisu bili regularni ni 2018. godine. Zbog toga je obaviješteno i Državno tužilaštvo”, kaže Šehić.

Pandurević kaže da je izborni inžinjering prisutan u Zvorniku od 2000. godine, a ogleda se u preuzimanju kontrole nad radom biračkih odbora, koji direktno sprovode izborni proces na pojedinim biračkim mjestima.

“Nikada nijedan kandidat mimo Zvornika ne može proći, jer se pokaže poslije da ti kandidati osvoje sve svoje glasove u Zvorniku i potpuno promijene izbornu volju građana. Tu se lako može ustanoviti kriminal, jer oni na nekim biračkim mjestima dopisuju preferencije. Isto je i u Doboju – identičan scenario kao Zvornik. To vam je već, uz Brčko, 30 posto biračkog tijela u Republici Srpskoj. Kad na takav način promijenite volju birača, u potpunosti su obesmišljeni rezultati izbora. Besmisleno je izlaziti na izbore kada već 30 posto glasova imate isprojektovano”, rekla je ranije Pandurević za BIRN BiH.

BIRN BiH je pisao o krivičnim prijavama i za izborne krađe u Brčkom, gdje je SIPA okončala istragu protiv članova biračkih odbora i predmet dostavila Državnom tužilaštvu, koje još nije odlučilo o podizanju optužnica u ovom slučaju.

U Zvorniku su članovi SDS-a primijetili jako različite trendove glasanja u dva ulaza iste zgrade. Dok u jednom kandidati imaju velik broj glasova, na biračkom mjestu koje pripada susjednoj adresi oni dobiju jako slabe rezultate. Šehić u tome vidi uticaj članova biračkih odbora, kakav je bio u Brčkom.

“Lokalni kandidati dobiju po 95 ili 98 posto glasova na preferencijalnim listama. To je nemoguće”, kaže Šehić.

Neophodna izmjena Izbornog zakona
Član Predsjedništva SDS-a Vukota Govedarica kaže za BIRN BiH da su izbori u BiH besmisleni sve dok su ovakve pojave nekažnjive.

“U Brčkom ‘glasaju’ mrtvi ljudi. Mi smo podnosili osnovane prijave zbog takvih stvari, ali se bojim da – sa ovakvim Tužilaštvom i istragama koje predugo traju – nećemo dogurati daleko. Izmjena Izbornog zakona u BiH neophodna je kako bi se ovakve pojave odstranile ili barem svele ne minimum. Sve dok se bude gledala volja brojača glasova a ne samih građana koji biraju vlast, izborne krađe su neminovne”, kaže Govedarica.

Problem je u izuzetno malim kaznama, čak i kada se utvrde krivci za krađu glasova, smatra Šehić. Kazne od 200 konvertibilnih maraka za pojedince, nisu prava sankcija, kaže on.

“Tome treba posvetiti pažnju prilikom izmjene Izbornog zakona. Članovi biračkih odbora širom BiH rade nesavjesno svoj posao, zato što znaju da su kazne za krivična djela koja rade mizerne. Mi s ovakvim Izbornim zakonom nemamo ni poštene ni slobodne izbore”, kaže Šehić.

Izmjena volje birača jedno je od najtežih krivičnih djela u našoj zemlji, a najveću odgovornost snosi Centralna izborna komisija (CIK), dodaje on.

Kako stoji u dokumentima koje je sačinila SIPA a koje je BIRN BiH imao na uvid, u Zvorniku su na 64 biračka mjesta, od ukupno 88 mjesta, kandidati iz ovog grada imali gotovo 100 posto glasova partije kojoj pripadaju, dok su kandidati koji nisu iz Zvornika imali nula posto ili najviše nekoliko glasova.

Kao rezultat toga, zvornički kandidati imali su neobično velike procente preferencijalnih glasova.

Admir Muslimović