Članak

Istraga u Osijeku o stradanjima i mučenjima u Gabeli

9. Juna 2016.13:30

Pravosudni organi u Republici Hrvatskoj otvorili su istragu protiv zapovjednika logora Gabela kod Čapljine.

Kako je saopćeno iz Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Osijeku, nekadašnjeg upravnika logora se sumnjiči za psihičko i fizičko zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, te jedno ubistvo i nesprečavanje sedam.

Istragom mu je na teret stavljeno i poticanje ispitivača Sigurnosno-informativne službe (SIS), Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i podređenih čuvara na zlostavljanje zatočenika bošnjačke nacionalnosti.

Iz ŽDO-a nisu mogli saopćiti ime osobe koju se istražuje. “Objavljene su samo one informacije čije objavljivanje je dopušteno”, kazao je, između ostalog, glasnogovornik ŽDO-a u Osijeku Zvonko Kuharić na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nezvanično je BIRN BiH saznao da je istraga otvorena protiv 66-godišnjeg Boška Previšića zvanog Boko, koji već godinama živi u Hrvatskoj. Prema dostupnim informacijama, Previšić živi u Vinkovicima, ima redovna primanja i ne dolazi u BiH, gdje postoji optužnica protiv njega za ratne zločine.

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je podiglo optužnicu protiv Previšića u novembru 2005. godine.
Prema optužnici, on je ubio Mustafu Obradovića u oktobru 1993. godine, te je prišao i pucao na šestoricu zatočenih civila u logoru Gabela. Tada je, kako se navodi u optužnici, ranio Asima Merdžu u lijevu natkoljenicu i uskratio mu medicinsku pomoć.

Kantonalno tužilaštvo u Mostaru smatra da Previšić nije spriječio isljeđivanje i zlostavljanje na desetine zatvorenika, od kojih su neki podlegli.

Budući da je nedostupan organima gonjenja u BiH, za Previšićem je raspisana potjernica. Pošto posjeduje hrvatsko državljanstvo, neće biti izručen BiH.

Logor Gabela osnovan je prije 23 godine. U Odluci pod brojem 348/93 Hrvatskog vijeća obrane Hrvatske zajednice Herceg-Bosna (HVO HZHB) donesenoj na sjednici od 8. juna 1993. u Mostaru, u tački I. piše: “Za područje općina Čapljina, Neum, Ljubuški i Ravno utemeljuje se Okružni vojni zatvor i Okružni zatvor sa sjedištem u Gabeli”.

U tački II. stoji: “Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Narodnom listu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.” Uz službeni žig HZHB-a, Odluku je potpisao predsjednik HVO-a HZHB-a Jadranko Prlić.

Na istoj sjednici od 8. juna donesena je Odluka o postavljanju ravnatelja Okružnog zatvora u Gabeli. Odlukom koju ponovno potpisuje predsjednik Vlade HZHB-a Jadranko Prlić, prvi ravnatelj logora u Gabeli postao je Jerko Ramljak iz Čapljine. Istom procedurom donosile su se i odluke i za osnivanje drugih “zatvora”.

Jerko Ramljak je prije nekoliko godina preminuo, a Previšić se već 11 godina nalazi u bijegu.
Za zločine u Gabeli Sud BiH je u augustu 2008. osudio Nikolu Andruna na 18 godina zatvora.

On je osuđen da je, kao zamjenik upravnika logora Gabela, tokom 1993. učestvovao u ubijanju, mučenju i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima. U januaru 2014. Sud BiH smanjio je kaznu Nikoli Andrunu na 14 godina zatvora nakon što je primijenjen krivični zakon bivše Jugoslavije.

Prliću i još petorici optuženih za ratne zločine sudi se u Haškom tribunalu.

Nedim Hasić