Za dokazivanje zločina u Kotor-Varoši 231 svjedok

3. March 2016.00:00
Početak suđenja šestorici optuženih za zločine počinjene u Kotor-Varoši zakazan je za 29. mart.

Tužilaštvo BiH planira saslušati 231 svjedoka i osam vještaka, te uložiti gotovo dvije hiljade materijalnih dokaza za dokazivanje zločina u Kotor-Varoši.

Tužitelj Emir Neradin je kazao da će zbog opširnosti slučaja nastojati odustati od pojedinih svjedoka čiji bi se iskazi mogli eventualno poklopiti sa iskazima drugih svjedoka.

Odbrane optuženih su zatražile dodatne ili zamjenske branitelje zbog opširnosti slučaja, koji bi, prema njihovoj procjeni, mogao trajati od dvije do tri godine.

Tužilaštvo je ocijenilo da je ovaj zahtjev neosnovan, jer smatra da za tim nema potrebe i da bi dodatno opteretili budžet.

Odbrane će svoj plan izvođenja dokaza predstaviti po završetku dokaznog postupka Tužilaštva.

Boško Peulić, Slobodan Župljanin, Aleksandar Petrović, Manojlo Tepić, Janko Trivić i Nedeljko Đekanović optuženi su da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu s ciljem da sa teritorije općine Kotor-Varoš trajno uklone bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Kako se navodi u optužnici, Peulić je u to vrijeme bio komandant Treće taktičke grupe Vojske Republike Srpske (VRS), Janko Trivić komandant 22. brigade VRS-a, Slobodan Župljanin komandant Drugog bataljona u 22. brigadi i Aleksandar Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona.

Manojlo Tepić bio je, kako navodi Tužilaštvo, komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, a Nedeljko Đekanović predsjednik općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopćeno da su optuženi ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva počinili progon oko 20.000 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Kotor-Varoši, među kojima je bilo djece i žena.

Srđan Kureljušić