Naredne sedmice presuda Milanu Lukiću

1. Jula 2015.00:00
Kantonalni sud u Bihaću je izricanje presude Milanu Lukiću za zločine počinjene u Ključu u ljeto 1992. godine zakazao za ponedjeljak, 6. juli.

U završnim riječima, Kantonalni tužilac Jasmin Mesić zatražio je da Lukić bude proglašen krivim, dok je Odbrana predložila oslobađajuću presudu.

Milan Lukić je optužen da je učestvovao u ubistvima počinjenim 1992. godine u selu Pudin Han kod Ključa.

Prije iznošenja završnih riječi, u korist Odbrane su svjedočili Siniša Babić i Predrag Bajić, sa kojima je Lukić prvobitno optužen za zločine počinjene u Ključu. Nakon što su priznali krivicu, Bajiću je izrečena kazna zatvora u trajanju od 13 godina, dok je Babić osuđen na sedam godina.

Babić je posvjedočio da se sam javio advokatu optuženog Milanu Romaniću jer mu savjest ne dozvoljava da Lukić nevin odgovara za zločin koji nije počinio. “Lukića sam prvi put vidio ovdje u sudu i došao sam da kažem istinu jer on nije počinio zločin”, kazao je Babić.

Babić je posvjedočio da je 27. jula 1992. bio u grupi koja je došla do kuće u Pudinom Hanu i ubila dvojicu civila, te da među njima nije bio optuženi Lukić.

“Nikica Lukić pokazao nam je na kuću u koju su ušli Predrag Bajić i Draško Krajcar. Ubrzo su iz kuće Izveli Ibrahima Kumalića. Kumalić nas je odveo u drugu kuću. Ni u nju nisam ulazio, ali se čula galama, pa i pucnji. Tu su se zadržali duže, nakon čega su izveli i drugog čovjeka. Tražili su novac. Nastavili su galamiti i udarati i u jednom momentu čuo se pucanj i vidio sam da je Krajcar ubio Ibrahima Kumalića. Taj drugi čovjek, vjerovatno uplašen tim što se dogodilo, krenuo je bježati i u njega je pucao i ubio ga Bajić”, kazao je Babić.

Na ovom ročištu je svjedočio Predrag Bajić, koji je također kazao da Lukić nije učestvovao u ubistvima u Pudinom Hanu, već da je to učinio Draško Krajcar.

“Lukić liči dosta na Draška. Kad sam potpisao sporazum o priznanju krivnje, nisam lično dao izjavu, nego je tužilac izdiktirao. Mislio sam da moram to tako potpisati. Nisam nikad ništa loše čuo za Milana Lukića”, dodao je Bajić.

Nakon što je tužilac Jasmin Mesić pročitao izjavu datu prilikom potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, a u kojoj se spominje Lukić, Bajić je kazao kako sada ne bi potpisao sporazum.

Na poziv Odbrane, ispitan je i svjedok Draško Krajcar, koji je rekao da kao pripadnik Vojske Republike Srpske tokom rata nikada nije boravio u Pudinom Hanu, te da ne zna ništa o zločinu koji se tamo desio.

“Nije mi jasno zašto mene u uvlače u tu priču kada nemam nikakve veze s tim”, kazao je Krajcar.

Zbog oprečnih izjava svjedoka, izvršeno je suočenje svjedoka Krajcara i Bajića, i obojica su ostali pri svom iskazu.

    Dženita Duraković