Vijest

Bh. povorka ponosa ove godine pod sloganom “Volim da se ne bojim“

17. Maja 2024.14:14
Volimo da se ne bojimo da sigurno šetamo sa svojim partnericama i partnerima, da slobodno govorimo o našim životima, da ne propitujemo odluke koje donosimo, da živimo našu punu slobodu i autentičnost, rečeno je danas na konferenciji Bh. povorke ponosa u Sarajevu, gdje je najavljen i ovogodišnji slogan “Volim da se ne bojim“.
S konferencije Bh. povorke ponosa. Foto: BIRN BiH

Peta Bh. povorka ponosa održat će se u subotu, 22. juna, u Sarajevu, a ovogodišnja kampanja fokusirana je na iskustvo LGBTIQ+ osoba u Bosni i Hercegovini. Koncipirana je na audio-vizuelnom sadržaju koji je podijeljen u tri kategorije videa.

Prvi se odnosi na informativnu cjelinu kako bi ukazali članovima zajednice da prepoznaju nasilje i prijave ga, drugi video prikazuje svakodnevne situacije iz života LGBTIQ+ osoba, dok su u trećem ljudi iz zajednice ispričali svoja iskustva.

Članica Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Vanja Šunjić kazala je da su nastojali poslati poruku društvu u BiH da nasilje ne smije biti normalizovano kao vid komunikacije.

“Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ , ali i svih ostalih osoba, građana i građanki naše zemlje, budući da znamo da osobe koje nemaju siguran prostor i koje ne mogu da žive svoje autentične živote se susreću s različitim posljedicama koje ostavljaju dubok trag na njihovu autentičnost“, rekla je Šunjić.

Anisa Pračić Šehić rekla je da većina građana i građanki proživljava neki oblik nasilja koje se ne manifestuje samo kroz fizičko.

“Ono može biti i verbalno, psihičko, ekonomsko, partnersko, institucionalno i slično. LGBTIQ+ osobe proživljavaju samo zbog toga što su LGBTIQ+ osobe, a samim time su u neravnopravnom položaju u odnosu na heteroseksualne sugrađane i sugrađanke. Cilj nam je kroz ovu temu propitivati gdje smo kao društvo zakazali i normalizovali to nasilje, i na koji način možemo pomoći samoj zajednici da prepozna sve oblike nasilja, i da oni koji su proživjeli nasilje nisu sami u tom iskustvu”, kazala je.

Navela je da stanje LGBTIQ+ zajednice u BiH stagnira, ali da postoje određeni pomaci u osvještavanju društva.

“Prošle godine je došlo do relaksacije mjera, izvršena je demilitarizacija Povorke, na što smo ponosni, i očekujemo tako i ove godine”, rekla je Pračić Šehić.

Iz Bh. povorke ponosa pozvali su građane i građanke da s njima šetaju 22. juna te im se pridruže u borbi protiv nasilja.

    Lejla Memčić