Ivanović: Nesporno učestvovanje u genocidu

23. March 2012.11:45
Iznoseći završnu riječ, Tužilaštvo BiH je istaklo kako smatra da je tokom dokaznog postupka utvrdilo krivicu za Željka Ivanovića, koji je optužen za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Državno tužilaštvo, kako je kazao tužilac, u dokaznom postupku je iznijelo dovoljno dokaza da je 13. jula 1995. počinjen genocid nad Srebreničanima u Kravici, te da je u samom počinjenu ovog djela učestvovao i optuženi Željko Ivanović.

“Svjedoci Marko Aleksić, Miladin Stevanović, te zaštićeni svjedok I3, jasno su u svojim iskazima dali do znanja da je Ivanović, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), 11. jula 1995. godine stigao u Bratunac, da bi od 12. jula, zajedno sa ostalim pripadnicima tog odreda, bio raspoređen na putnoj komunikaciji između Kravice i Konjević Polja”, kazao je Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH.

Željko Ivanović Arkan, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri MUP-u RS-a, optužen je da je u julu 1995. godine učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mjesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (opština Bratunac), znajući da će biti pogubljeni.

Kako je navedeno u optužnici, nakon njihovog zatvaranja Ivanović je – zajedno sa ostalim pripadnicima Drugog odreda – “stao u polukrug” iz kojeg je otvorena vatra na zarobljenike u skladištu.

Tužilaštvo je navelo da ne postoji sumnja da je Ivanović nakon obezbjeđivanja putne komunikacije sproveo zarobljenike do hangara u Kravici, gdje je, kako je naglasio tužilac, ubijeno više od 1.000 ljudi.

Tokom iznošenja završne riječi, tužilac je naglasio i da iskaz svjedoka I3 precizno opisuje gdje se Ivanović nalazio za vrijeme masovnih likvidacija u Kravici. Prema njegovom svjedočenju, kazao je tužilac, optuženi je stajao u polukrugu iz kojeg je pucano na zarobljenike.

“Svjedok I3 je više puta, vrlo jasno i precizno, objasnio da je Ivanović tokom likvidacije dobio naredbu da ode iza hangara, gdje je onemogućavao bilo kom zarobljeniku da izađe i pobjegne kroz prozor”, naglasio je Čampara, dodavši da je zarobljenicima u Kravici bijeg kroz prozor bio jedini način da spase život.

Tužilac je napomenuo da je, za više od dvije godine suđenja, van svake razumne sumnje utvrđeno da je Ivanović bio pripadnik Drugog odreda, da je učestvovao u krivičnom djelu, jednako kao i da je pucao u zarobljenike u julu 1995. godine u hangaru u Kravici.

“Ovakve zaključke više puta ponovilo je više svjedoka i ne postoji razlog da im Sudsko vijeće ne ukaže povjerenje i uvaži njihovo svjedočenje”, naglasio je Čampara.

Tužilaštvo će sa izlaganjem završne riječi nastaviti u ponedjeljak, 26. marta.

Dragana Erjavec