Vijest

Predmet za zločin u selu Vina prenesen Tužilaštvu u Goraždu

Predmet protiv osumnjičenih za zločine počinjene u maju 1992. u selu Vina kod Ustikoline, prenesen je Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu, osam mjeseci od njegovog ponovnog formiranja i pokretanja istrage.

Ostaci rodne kuće Nezira Durakovića. Foto: BIRN BiH

Nezir Duraković, kojem je 28. maja 1992. u selu Vina kod Ustikoline, u općini Foča, u šestoj deceniji života ubijena majka Hankija Duraković i još četiri osobe, dobio je obavijest iz Tužilaštva BiH da se vođenje postupka prenosi na niži nivo.

U obavijesti, u koju je Detektor imao uvid a koju je potpisao tužilac Adis Nuspahić, navodi se da je Sud BiH u predmetu koji se vodi protiv dvije osobe zbog osnova sumnje da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području sela Vina, donio rješenje kojim se vođenje postupka prenosi na Kantonalni sud u Goraždu.

“Rješnjem Suda BiH od 11. juna 2024. godine, predmet je ustupljen na nadležno postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Goraždu”, odgovoreno je za Detektor iz Državnog tužilaštva.

Duraković već godinama vodi borbu s pravosudnim sistemom da se procesuiraju odgovorni za ubistvo njegove majke i još četiri osobe.

Dokumente koje je imao na raspolaganju ustupio je Tužilaštvu BiH, ali ga je ranije bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić obavijestila da se istraga obustavlja jer nemaju čvrstih dokaza i jer su svjedoci odustali od svjedočenja.

U oktobru 2023. godine Duraković dobija dopis od glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića da će se istraga za ovaj zločin nastaviti.

Za sudbinu majke Duraković saznaje iz televizijskog priloga, od komšinice koja se uspjela spasiti i preći na za nju slobodnu teritoriju. U prilogu čuje da mu je ubijena majka Hankija, s još nekoliko komšija.

Potom, njegovoj supruzi od komšinice stiže pismo s detaljima tog dana i imenima onih koji su počinili zločin. Kako govori Duraković, komšinica i njen otac su saslušani, a video televizijskog priloga je predao istražnim organima.

“Preko 30 godina upornog mog rada i djelovanja na pravosuđe i Tužilaštvo, ništa se nije uradilo po pitanju zločina. Ništa se još nije uradilo, a najvjerovatnije se neće uraditi”, ranije je za Detektor rekao Duraković.

Do sada je oko 1.400 predmeta prenijeto iz nadležnosti državnog nivoa na druge entitetske sudove i u Brčko distriktu, a najveći broj predmeta je prenesen na nivo Federacije, a najmanje u Brčko.

Emina Dizdarević Tahmiščija