Vijest

Dokumentarni film Detektora premijerno na SFF-u

5. Augusta 2024.15:01
Dokumentarni film “Samir Mehić Bowie – Pisma iz Srebrenice” premijerno će biti prikazan 21. augusta u programu “Suočavanje s prošlošću” na 30. Sarajevo Film Festivalu.

This post is also available in: English

Film novinarke Detektora Lamije Grebo, urađen u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica, bit će prikazan u dva termina – kao dio programa “Suočavanje s prošlošću” 21. augusta od 19 sati i programa “BH Film” 23. augusta od 15 sati.

U proljeće 1992. godine rat razdvaja prijatelje i članove rock'n'roll muzičkog benda iz Srebrenice. Bubnjar Faruk odlazi iz Srebrenice, dok gitarista Samir ostaje u gradu. Preko pisama oni sanjaju ponovni susret sve do jula 1995. godine.

Grebo pojašnjava da je film nastao iz reportaže o Samiru Mehiću Bowieju koju je ranije radila za portal Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) – Detektor.

“Stvorila se potreba da se ispriča priča o Samiru, ali i jednoj drugoj Srebrenici, za koju mnogi ljudi možda i ne znaju – u kojoj postoji rock'n'roll scena i vrlo ozbiljne svirke”, kaže Grebo.

Ona je razgovarala sa porodicom i prijateljima te drugim ljudima koji su poznavali Mehića.

“Posebno su me dojmila pisma koja je Samir pisao Faruku – njegova razmišljanja, čežnje, opisi grada u okruženju, svirke u ratu i velika želja da ponovo vidi drage ljude”, dodaje Grebo.

Iskustvo rada na dokumentarnim filmovima o ratnim zločinima koje BIRN BiH već ima, ovim je filmom nadograđeno novim iskustvom, kaže urednik Semir Mujkić.

“Za nas je sasvim novo iskustvo bilo snimanje igranih scena za dokumentarni film i, uz našeg montažera Elvedina Zorlaka i pomoć filmske ekipe, vjerujem da smo u ovom procesu narasli i sazreli kao redakcija. Ono što je još bilo drugačije jeste način na koji je Lamija Grebo ispričala priču – koji donekle izlazi iz naših dosadašnjih okvira i zbog čega smo nestrpljivi da vidimo kako će reagovati gledaoci”, kaže Mujkić.

Uz autoricu Lamiju Grebo, film je montirao Elvedin Zorlak, urednik je Semir Mujkić, producent Denis Džidić, a snimatelj Mirza Mršo. Zamjenica urednika je Džana Brkanić.
U igranim scenama filma, Mehića igra glumac Igor Skvarica.

Direktor fotografije igranog dijela filma je Alen Alilović, uz operatera kamere Mirzu Mršu i prvog asistenta kamere Farisa Dobraču. Ton je zabilježio Samir Hrković, a kompozitor muzike za film je Dino Šukalo.

“Od samog početka, ova priča ostavila je veliki dojam na mene i sretna sam što sam imala priliku da je sa uradim zajedno s vrhunskim profesionalcima koji su ugradili dio sebe i pomogli da ispričamo priču koja će ostati svjedočenje o životu, ljubavi, muzici i prijateljstvu”, kaže Grebo.

Program u kome će film Detektora biti prikazan, SFF je pokrenuo kako bi potaknuo dijalog o suočavanju s prošlošću kroz moderirane filmske projekcije i sistematsko prikupljanje bolnih, ali i nostalgičnih priča, dokumentacije i uspomena koje različite aspekte prošlih događanja mogu rasvijetliti iz drugačijih perspektiva.

Ovogodišnji, 30. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta.

Udruženje filmskih radnika BiH kao dio Sarajevo Film Festivala organizuje program “Bosanskohercegovački Film Festival”, u kojem prikazuju filmsku produkciju u BiH, ali i filmove domaćih autora koji žive i rade u inostranstvu.

Ulaznice za projekcije filma “Samir Mehić Bowie – Pisma iz Srebrenice” u pretprodaji se mogu kupiti od 15 sati 5. augusta.

Film je snimljen kao dio projekta BIRN-a BiH koji finansira Vlada Kraljevine Nizozemske.

    Aida Trepanić


    This post is also available in: English