Vijest

Izborni zakon Republike Srpske, prema opoziciji, namjerno čuvan u ladicama

10. Jula 2024.12:06
Objavljivanje Izbornog zakona Republike Srpske u Službenom glasniku, samo jedan dan nakon što ga je potpisao predsjednik entiteta Milorad Dodik, za predstavnike opozicije dokaz je da je riječ o obmani javnosti kako bi se kandidovali na lokalnim izborima ove godine.

Sjednica NSRS-a 9. jula 2024. godine. Foto: BIRN BiH

Izborni zakon usvojen je jedan dan nakon zadnjeg roka koje su stranke imale za podnošenje kandidatskih listi Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za učešće na lokalnim izborima, što praktično znači da se po entitetskom zakonu neće sprovesti izbori ove godine.

Miloš Lukić, vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske kome se u Sudu BiH sudi zajedno sa Miloradom Dodikom zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika i objavljivanja akata i zakona za koje je ocijenjeno da su antidejtonski, među kojima je i Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u RS-u, napisao je na svom X profilu da je osim Izbornog zakona potpisan i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi.

Prije tačno godinu dana objavili smo ukaze predsjednika i zakone koji su ojačali samostalnost Srpske. Danas smo objavili Ukaze predsjednika o proglašenju Zakona o referendumu i Izbornog zakona Republike Srpske. Dogodine…”, napisao je Lukić.

Izborni zakon Republike Srpske usvojila je Narodna skupština na sjednici 19. aprila ove godine, ali je zbog odluke Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o sudbini zakona odlučivao entitetski Ustavni sud. Ovaj je sud na sjednici 25. juna donio odluku prema kojoj nisu povrijeđeni nacionalni interesi bošnjačkog naroda.

Prema navodima opozicije, odluka Suda stigla je 28. juna u Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS), ali je rukovodstvo Skupštine odlučilo da ne proslijedi zakon odmah na potpisivanje, već da sačeka da se predaju kandidatske liste, rekao je poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u Nebojša Vukanović.

Prema njemu, riječ je o obmani javnosti i nepoštivanju NSRS-a, a smatra i da je rukovodstvo Skupštine namjerno držalo ovaj zakon u ladici i da Izborni zakon Republike Srpske nikada neće zaživjeti.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić kaže da odluku Ustavnog suda nije sakrio, odnosno da je odluka zvaničnim putem dostavljena tek 5. jula.

“Predsjednik Narodne skupštine ne uzima odluke sa sajta i kaže ‘objavljeno je nešto na sajtu’. Kad zaprimim službeni materijal, što se desilo 5. jula – Službeni glasnik je poslao odluku (Ustavnog suda) koju je objavio. Ja sam je odmah pripremio i za jedan radni dan je poslana predsjedniku Republike i on je objavio”, naveo je Stevandić.

Izbornim zakonom Republike Srpske, između ostalog, propisano je da entitetska Republička izborna komisija preuzima nadležnosti od CIK-a, odnosno da preuzima odgovornost za organizovanje lokalnih izbora, ali i izbora za entitetski parlament, predsjednika i potpredsjednike RS-a.

Predstavnici međunarodne zajednice osudili su donošenje zakona još u aprilu, nazivajući ga “direktnim napadom na državno ustrojstvo BiH”.

Narodna skupština je na ovoj sjednici trebala raspravljati i o takozvanom razdruživanju Republike Srpske i Federacije BiH, što je već više puta najavljivao Dodik.

Dodik i njegovi koalicioni partneri su najavili da će dokumente o razdruživanju pripremiti Vlada Republike Srpske, ali se kao formalni predlagači tačke dnevnog reda navodi grupa poslanika, iako javnosti nikada nije prezentovan dokument sa potpisima tih poslanika, pa je ostalo nepoznato ko je u stvari predlagač. Dan pred održavanje sjednice, skupštinsko rukovodstvo obavijestilo je poslanike da su predlagači odustali od pomenute teme.

“Obavijestili su me da povlače sa 14. posebne sjednice Narodne skupštine tačku dnevnog reda koja glasi: Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima”, rekao je Stevandić negirajući pritiske na predlagače ove tačke.

Prije nekoliko dana je zbog najave sjednice o takozvanom razdruživanju reagovala, između ostalih, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan: ‘razdruživanje’ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine je drugo ime za secesiju i kao takvo je neustavno i antidejtonsko. Bosna i Hercegovina nije zajednica država, a Republika Srpska nije niti je ikada bila država”, navedeno je iz Ambasade SAD-a.

Kako su rekli, Sjedinjene Američke Države će iskoristiti sve mehanizme za sprovođenje koji su im na raspolaganju kako bi odgovorili onima koji se bave destabilizirajućim, antidejtonskim radnjama, te da je “razdruživanje” Republike Srpske ili secesija opasna, neodgovorna i ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH.

“Ovo su ključni interesi SAD-a koje ćemo braniti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji učestvuju u destabilizirajućim i antidejtonskim aktivnostima, poput navedenih”, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Za predstavnike opozicije u RS-u od sjednice se odustalo zbog straha od novih pritisaka.

Nikada u istoriji Narodne skupštine RS-a se nije desilo da se potpisima narodnih poslanika zakaže posebna sjednica o tom famoznom Dodikovom mirnom razdruživanju, a onda poslije nekih pet-šest dana da se ta ista posebna sjednica otkaže kao da se ništa nije desilo. U najmanju ruku, nedopustivo i neprimjereno”, kazao je Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u.

Igor Crnadak iz PDP-a navodi da se od početka znalo da od tog dokumenta i te sjednice ništa neće biti.

“Razdruživanje je prošlo kao Agencija za lijekove Republike Srpske, kao povratak Vojske Republike Srpske, kao nepoštovanje odluka Ustavnog suda… Nema ni razdruživanja”, rekao je Crnadak u Banjaluci.

Samostalni poslanik u NSRS-u Ramiz Salkić pozive na razdruživanje smatra vanustavnim i nezakonitim ponašanjem, koje povlači krivičnu odgovornost.

“Ne postoji nigdje u ustavu niti entiteta niti države BiH bilo kakva mogućnost o bilo kakvom razdruživanju. Svako ko o tome priča, razmišlja i zagovara, on treba biti predmet istrage i procesuiran, zato što radi na rušenju ustavnog poretka”, naveo je Salkić.

Đorđe Vujatović