Vijest

Za policiju saslušanje Brdara iz Zecova po zakonu, za povratnike buđenje starog straha

20. Juna 2024.14:02
Povratnicima u prijedorska mjesta se, nakon privođenja Emsada Brdara iz sela Zecovi koji je kazao da je bio maltretiran i vrijeđan u policijskoj stanici, vratio strah i nelagoda kakve su osjećali prvih godina nakon rata, kada su često saslušavani, dok iz policije navode da su sve mjere i radnje preduzete u skladu sa zakonskim propisima.


Prijedor. Foto: BIRN BiH 

Šezdesetogodišnji Prijedorčanin Emsad Brdar nedavno je priveden u Policijsku stanicu u ovom gradu, gdje je, kako kaže, verbalno maltretiran dok su mu tražili da preda oružje koje ne posjeduje.

“Došli su pred moju kuću u selu Zecovi i zatražili da pođem s njima. Pokazali su neke značke i rekli da trebam poći s njima, ali nisu rekli zašto, nego samo da trebam dati neki iskaz. Mislio sam da trebam govoriti svoja saznanja o ratnim zločinima iz 1992. jer je u mojoj porodici devetero ubijeno”, kazao je Brdar.

Sa suprugom je otišao u Policijsku stanicu Prijedor, gdje je u sobi broj šest, kako tvrdi, počelo maltretiranje.

“Govorili su mi da donesem i dobrovoljno predam oružje, a ja nemam pojma o čemu pričaju. Nakon što sam rekao da nemam oružja niti znam šta trebam predati, postali su grublji, a jedan od njih mi se unosio u facu i galamio je. Drugi policajac mi je rekao: ‘Evo ti nož da možeš napasti policiju’. Galamili su i jedan je prijetio da će me baciti kroz prozor“, kazao je Brdar.

Seida Karabašić iz Udruženja Prijedorčanki “Izvor“ kaže da se kod ovakvih dešavanja uvijek vrati strah i osjećaj nelagode, kao onda prilikom prvih poslijeratnih povrataka, kada su često povratnici bili saslušavani. Unazad nekoliko godina, kako navodi, ta saslušanja bila su rijetkost.

“Svi smo se uznemirili kada smo čuli šta se dešavalo, tačnije šta je ispričao Emsad Brdar da mu se desilo u Policijskoj stanici. Ovo bih ocijenila kao neki pokušaj pritiska na povratnike, da se jednostavno osjećaju nelagodno. Šta je u pozadini svega, zaista ne znamo“, kazala je Karabašić za Detektor.

Iz Policijske stanice Prijedor kažu da je sve urađeno po zakonu, te da je u slučaju njegovog saslušanja 12. juna zaključeno da nema elemenata krivičnog djela, te je otpušten iz prostorija. Naveli su da je pozvan pismenim putem na informativni razgovor, “na osnovu operativnih saznanja o posjedovanju vatrenog oružja“.

Brdar je dodao i to da mu prvobitno nije pokazan pismeni poziv za saslušanje, te da mu je dat tek nakon što je s njim obavljen razgovor.

“Moja supruga je stajala ispred policije i čekala. Sve vrijeme sam im tvrdio da ne posjedujem nikakvo oružje i kad sam pitao zašto su me uopće priveli, donijeli su mi nalog za saslušanje. Uzeo sam nalog i onda su me pustili kući“, kaže Brdar, te dodaje da su mu rekli i da će doći da mu pretresu kuću.

U TV Justice emisiji ranije smo govorili o sve većem odlasku mladih iz Prijedora, te kako povratnici osjećaju sve veći strah i nesigurnost zbog veličanja ratnih zločina i incidenata, što im, uz lošu političku i ekonomsku situaciju, život čini dodatno teškim.

Admir Muslimović