Vijesti


Detektor Fact check: Dodikove tvrdnje o Markalama osporavaju četiri haške presude 6. Februara 2023. Vijest Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopćio je tokom proteklog vikenda, kada se obilježavala 29. godišnjica masakra na Markalama, da je ovaj zločin opisan lažima i da su za njega dva puta lažno optuženi Srbi, što je izazvalo brojne reakcije. Detektor je uporedio ove izjave sa sudski utvrđenim činjenicama o granatiranju sarajevske pijace 5. februara 1994. godine.
Počelo suđenje Zeljkoviću i ostalima za zloupotrebe tokom pandemije 6. Februara 2023. Suđenje U Okružnom sudu u Banjaluci, čitanjem optužnice i uvodnom riječi Optužbe, počelo je suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislavu Zeljkoviću i ostalima, optuženim za zloupotrebe u procesu javnih nabavki tokom pandemije koronavirusa.
U narednih 30 dana presuda Dragičeviću po Dodikovoj tužbi za klevetu 6. Februara 2023. Suđenje U Osnovnom sudu u Banjaluci je iznošenjem završnih riječi okončan postupak po tužbi za klevetu koju je protiv Davora Dragičevića, oca Davida Dragičevića, podnio Milorad Dodik, a ovo ročište, za razliku od ranijih, nije bilo otvoreno za javnost.
Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na presudu za zločin u Štrpcima 6. Februara 2023. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na presudu kojom je Luka Dragičević oslobođen optužbe za zločin u Štrpcima, kao i na visinu kazne od po 13 godina koja je izrečena za ostalih sedam optuženih u ovom predmetu.
Naredne sedmice završna riječ Tužilaštva na suđenju Drekoviću 3. Februara 2023. Vijest Državno tužilaštvo će sljedeće sedmice pred Sudom Bosne i Hercegovine iznijeti završnu riječ na suđenju Ramizu Drekoviću, koji se tereti za zločine počinjene u Kalinoviku.
Dujmović: Okončan dokazni postupak Tužilaštva 3. Februara 2023. Suđenje Na suđenju Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uslove, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uložilo je set materijalne dokumentacije čime je okončalo svoj dokazni postupak.
Izricanje presude Asimu Sarajliću i ostalima 10. februara 3. Februara 2023. Suđenje Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je u završnim riječima na suđenju za davanje dara i drugih oblika koristi zatražilo osuđujuću presudu za Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića, dok su branioci predložili njihovo oslobađanje.
Tužilac Branko Bjelajac odbio da se izjasni o krivici 2. Februara 2023. Suđenje Branko Bjelajac, tužilac u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, odbio je danas da se izjasni o krivici po optužnici koja ga tereti za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.
Ratni logor “Kon-Tiki” postaje muzej 2. Februara 2023. Vijest Objekat nekadašnjeg logora “Kon-Tiki” predat je Vladi Kantona Sarajevo, koja će ga preurediti u muzej posvećen čuvanju sjećanja na nezakonito zatočene i zlostavljane civile.
Mumović: Izricanje presude za zločine u Vlasenici 9. februara 1. Februara 2023. Suđenje Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zatražilo je u završnoj riječi da Stevo Mumović bude proglašen krivim za zločine počinjene na području Vlasenice u maju 1992., dok je Odbrana predložila njegovo oslobađanje. Okružni sud u Istočnom Sarajevu je izricanje presude zakazao za 9. februar.