Vijesti


Tri osobe kažnjene zbog uvredljive pjesme na pravoslavni Božić u Doboju 18. Januara 2022. Vijest Policija u Doboju prekršajno je kaznila tri osobe jer su tokom obilježavanja vjerskog praznika putem razglasnog uređaja puštali muziku neprimjerenog sadržaja, saopšteno je iz Policijske uprave ovog grada.
VSTV Iz Suda BiH reagovali na VSTV-ovo odbijanje izmjena kriterija za ocjenjivanje 18. Januara 2022. Vijest Nakon što su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) glasali protiv prijedloga sudija Državnog suda iz Odjela za ratne zločine u kome je zatraženo da ne budu ocjenjivani za prethodnu godinu, sutkinja Minka Kreho je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da su oni tražili usklađivanje norme s tužilačkom, a ne da ne budu ocjenjivani.
Strategija za borbu protiv stranih uticaja i nestabilnosti na Balkanu 18. Januara 2022. Vijest U izvještaju Instituta za vanjsku politiku Univerziteta “Johns Hopkins” i “Wilson” centra se navodi kako bi priznanje Kosova od četiri članice NATO-a – Španije, Slovačke, Rumunije i Grčke – “transformisalo zastarjeli dijalog koji vodi Evropska unija između Beograda i Prištine, i čitavog regiona, uključujući Bosnu i Hercegovinu”.
Osnovni sud u Banja Luci Krajem januara ročište za izjašnjenje o krivici bivše sutkinje Osnovnog suda u Banjaluci Mire Vučetić 18. Januara 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Mire Vučetić, bivše sutkinje banjalučkog Osnovnog suda koja se tereti za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.
Potvrđena optužnica protiv bivšeg predsjednika Vlade RS-a Aleksandra Džombića 18. Januara 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.
VSTV odbio zahtjev sudija Suda BiH za izuzimanje od ocjenjivanja 17. Januara 2022. Vijest Prvog dana sjednice članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nisu usvojili zahtjev sudija iz Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine da, zbog COVID mjera i nemogućnosti održavanja suđenja, budu izuzeti od ocjenjivanja za 2021. godinu.
UIO odbio dostaviti platne liste kolegice Emira Mešića 17. Januara 2022. Vijest U nastavku pripremnog ročišta u postupku koji se pred Upravnim odjelom Suda Bosne i Hercegovine vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), uloženi su dokazi Pravobranilaštva i tužitelja Emira Mešića.
Human Rights Watch 2021: BiH ponovo nije uspjela obeštetiti žrtve ratnih zločina 17. Januara 2022. Vijest Prošle godine u Bosni i Hercegovini je zabilježen slab napredak u procesuiranju ratnih zločina, ali i na polju ljudskih prava, među kojima naročito zabrinjavaju sve učestaliji napadi na LGBTI populaciju i novinarke i novinare, dok javni dužnosnici potiču ksenofobiju i ne uspijevaju da se izbore s diskriminacijom, navodi se, između ostalog, u izvještaju za 2021. godinu organizacije Human Rights Watch (HRW).
Amir Zukić i ostali: Podaci na mobitelima podložni manipulacijama, kaže svjedok 17. Januara 2022. Suđenje U nastavku suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrana Amira Zukića je kao svog svjedoka saslušala forenzičara i inžinjera informacijskih tehnologija, koji je kazao da su podaci na mobitelima podložni manipulacijama.
Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku 17. Januara 2022. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka.