Vijesti


SAD uvele sankcije za bliske saradnike Milorada Dodika 13. Marta 2024. Vijest Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije za troje funkcionera Republike Srpske jer su organizacijom neustavnog dana Republike Srpske potkopali mir i stabilnost Bosne i Hercegovine, saopšteno je u srijedu.
Mihajlović: Službene zabilješke o primopredaji predmeta 13. Marta 2024. Suđenje Na suđenju suspendovanom državnom tužiocu Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je izjavio da tužioci nisu dolazili u kasu deponovanih predmeta (KDP).
Ravnogorci kod Višegrada odali počast Draži Mihailoviću uz puštanje četničke pjesme 13. Marta 2024. Vijest Pripadnici ravnogorskih pokreta iz Bosne i Hercegovine i regiona, te njihovi sljedbenici odali su počast četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću i njegovim saborcima u Dobrunskoj Rijeci, poznatijoj kao Draževina, uz puštanje sa razglasa tradicionalne četničke pjesme.
Solak i Hodžić moraju na izdržavanje kazne 13. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je konačnu odluku kojom su odbijene molbe za odgodu izvršenja kazne zatvora Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, pravosnažno osuđenih za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa.
Debevcu i Mehmedagiću određene mjere zabrane 12. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je djelimično uvažio prijedlog Državnog tužilaštva i donio rješenje kojim se suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, osumnjičenima za zloupotrebu položaja i druga djela, ukida pritvor i određuju mjere zabrane.
Kapić: Počelo suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici 12. Marta 2024. Suđenje Čitanjem optužnice počelo je suđenje Mirzi Kapiću za planiranje terorističkog napada u Zenici sredinom 2023. godine.
Oslobođeni za zločine kod Zvornika tužio Bosnu i Hercegovinu 12. Marta 2024. Vijest Rajo Lazarević, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen u selu Lokanj kod Zvornika 1992., tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu nematerijalne štete.
Ključo: Upoznali se na internetu i otputovali u Siriju 12. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za učešće na stranim ratištima, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je 2012. s optuženim Vildanom Ključom otputovao u Siriju.
Debevec i Mehmedagić izlaze iz pritvora 11. Marta 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane suspendovanom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, koji su uhapšeni prije gotovo tri mjeseca zbog sumnje za zloupotrebu položaja i druga krivična djela.
Spasojević nije pronađen na adresi nakon presude za zločine u Višegradu 11. Marta 2024. Vijest Nakon što je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. i 1993. u logoru “Uzamnica” u Višegradu, Vukadin Spasojević nije pronađen na adresi stanovanja, potvrđeno je za Detektor.