Vijesti


Potvrđena optužnica zbog prijetnji sudiji 9. Aprila 2024. Vijest Banjalučki Okružni sud potvrdio je optužnicu protiv Nenada Jovičića zbog napada na sudiju ili javnog tužioca.
Kapić: Nalaz vještačenja laptopa 8. Aprila 2024. Suđenje Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da je izuzeo dokazni materijal sa USB stika i laptopa, te dostavio izvještaj i mišljenje.
Zeljković i ostali: Zaštitna odijela kupovana za 11, a prodavana Institutu za 50 maraka 8. Aprila 2024. Suđenje Svjedok Tužilaštva je na suđenju za zloupotrebe pri nabavkama tokom pandemije koronavirusa naveo da je optuženom Saši Markoviću slao uzorke zaštitnih odijela, nakon čega je naručeno 30 hiljada komada koja su Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prodavana za 50 konvertibilnih maraka (KM).
Policajci koji su u Osmacima pretukli maloljetnika negirali krivnju 8. Aprila 2024. Suđenje Komandir Policijske stanice u Osmacima Dejan Marković zvani Deša, krim inspektor Novica Popović, te policajci Rajko Đurić i Dragan Milutinović izjasnili su se u Osnovnom sudu u Zvorniku da nisu krivi za sudjelovanje u grubom zlostavljanju i tjelesnom povređivanju maloljetnika u augustu prošle godine.
Naredne sedmice počinje suđenje za genocid 5. Aprila 2024. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planiran početak suđenja sedmorici nekadašnjih komandanata i pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za genocid, odnosno ubistva počinjena u julu 1995. na području Šekovića i Vlasenice.
Milorad Dodik uručio orden Viktoru Orbanu i zaprijetio otcjepljenjem Republike Srpske 5. Aprila 2024. Vijest Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu “Orden Republike Srpske na ogrlici”, koji je ranije od njega dobio i predsjednik Rusije Vladimir Putin. Tokom susreta Dodik je ponovio stav o otcjepljenju, u slučaju nametanja odluke o državnoj imovini, a Orban naglasio da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini odluke donose bez stranaca.
Ramić potvrđeno dvije i po godine zatvora, Dupovac oslobođen 5. Aprila 2024. Vijest Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je Alisi Ramić kaznu od dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića 2016. u Sarajevu, dok je Hasana Dupovca oslobodilo optužbi za zloupotrebu položaja.
Zeljković i ostali: Prijem robe potpisivan bez provjere 5. Aprila 2024. Suđenje Svjedoci Tužilaštva su na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa ispričali da su u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske često potpisivali prijem robe koja je dolazila, bez provjere u kakvom je stanju.
Zatražena kazna zbog nemarnog postupanja u slučaju uznemiravanja žene 5. Aprila 2024. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je sankcionisanje sarajevske kantonalne tužiteljice Aide Topalović zbog nemarnog postupanja u slučaju uznemiravanja i prijetnji ženskoj osobi, koja je kasnije ubijena, dok je punomoćnik zatražio odbacivanje tužbe tvrdeći da je sporna odluka donesena zbog nedostatka dokaza.
Vrabac: Često boravio u kancelariji gdje su pohranjene službene legitimacije 5. Aprila 2024. Suđenje Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da je optuženi Mustafa Vrabac često boravio kod njih u kancelariji, gdje su se nalazile službene legitimacije.