Vijesti


Najavljena akcija krečenja prijetnji ispisanih na ulazu zgrade u kojoj stanuje novinar Dinko Gruhonjić 22. Marta 2024. Vijest Nezavisno društvo novinara Vojvodine najavilo je akciju krečenja prijeteće poruke ispisane na ulazu zgrade u kojoj stanuje Dinko Gruhonjić, novinar i vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji smatra da je napad na njega usmjeren od vlasti kako bi bio protjeran iz Srbije.
Vrabac: Tražio mu 10.000 eura da bude izostavljen iz postupka 22. Marta 2024. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je optuženi Mustafa Vrabac, nekadašnji zaposlenik Tužilaštva, tražio od njega 10.000 eura kako bi bio izostavljen iz istrage koja je navodno bila vođena protiv njega.
Određene mjere zabrane optuženima za zločine u Briševu 22. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Veljku Brajiću i drugima, optuženima za ratni zločin u Briševu, kada je u oružanom topničkom i pješadijskom napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti i okolna mjesta u blizini Prijedora ubijena 61 žrtva, potvrđeno je za Detektor.
VSTV: Tužilaštva u BiH riješila manji broj predmeta ratnih zločina nego ranije 21. Marta 2024. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predstavljen je izvještaj sudova i tužilaštava o radu na predmetima ratnih zločina za proteklu godinu, prema kojem je u bh. tužilaštvima riješen manji broj predmeta, ali protiv više osoba, u odnosu na 2022.
Svako drugo dijete pretrpjelo neki oblik zlostavljanja na internetu 21. Marta 2024. Vijest Sigurnost na internetu ne postoji, zbog čega je neophodna izmjena zakonodavnog okvira, podizanje svijesti, uključivanje obrazovanja o digitalnom okruženju u nastavni plan i program te procesuiranje krivičnih djela, rečeno je na svečanoj promociji Dana sigurnijeg interneta.
Kapić: U pretresu nađene zastave Islamske države 21. Marta 2024. Suđenje Na suđenju za planiranje terorističkog napada u Zenici, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je učestvovao u pretresu kuće optuženog Mirze Kapića.
VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija da izbjegne provjeru imovinskih kartona 20. Marta 2024. Vijest Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) imenovali su predsjednike sudova danas, dva dana prije roka po kom stupa na snagu odredba Zakona o VSTV-u kojom se nalaže provjera imovine nosilaca pravosudnih funkcija, jer još nije formiran Odjel za provedbu po izvještajima.
Strateški pristup izgradnji mira među izazovima organizacijama civilnog društva 20. Marta 2024. Vijest Organizacije civilnog društva koje se bave mirovnim radom suočavaju se s nedostatkom strateškog pristupa, mirovnog obrazovanja, regionalne saradnje, međusobne solidarnosti i podrške, kao i glorifikacijom ratnih zločinaca.
Novalić dužan da se javi na izdržavanje kazne zatvora 20. Marta 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se odbija žalba bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića za odgodu izvršenja četverogodišnje kazne zatvora zbog zloupotrebe prilikom nabavke respiratora tokom pandemije koronavirusa.
Sutkinju iz Tuzle tužba tereti da dvije godine nije postupala u predmetu 19. Marta 2024. Vijest Disciplinska komisija prihvatila je da se izvedu svi predloženi dokazi u postupku po disciplinskoj tužbi protiv sutkinje Opštinskog suda u Tuzli Vesne Aleksić zbog nemara ili nepažnje u vršenju službene dužnosti.