Vijesti


Podizanje spomenika u BiH dio isključive kolektivne memorije koja nije empatična: Okrugli sto 18. Maja 2022. Vijest Način podizanja spomenika u Bosni i Hercegovini i ono što se želi njima pokazati ogledalo je političkih elita i onoga kakvo društvo one žele, rečeno je na okruglom stolu o memorijalizaciji i podizanju spomenika u izgradnji kulture sjećanja, tokom kojeg su predstavljena i idejna rješenja za spomenik na Kazanima kod Sarajeva.
Potvrđena optužnica protiv Miodraga Đurkića 18. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Miodraga Đurkića, bivšeg upravnika zatočeničkog objekta “Vrbaspromet”, a tereti se za zločin protiv čovječnosti počinjen nad civilnim nesrpskim stanovništvom općine Donji Vakuf tokom 1992. godine, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
U Vlasenici pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 17. Maja 2022. Vijest Na lokalitetu Rača u općini Vlasenica pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Okončan disciplinski postupak protiv sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu 17. Maja 2022. Vijest Zahtjevom Ureda disciplinskog tužioca (UDT) da se utvrdi disciplinska odgovornost sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, te zahtjevom njenog punomoćnika da se postupak obustavi jer nije dokazano nemarno postupanje, okončan je disciplinski postupak za “namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”.
Sudija Amir Sobo priznao disciplinski prekršaj 17. Maja 2022. Vijest Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), sudija Općinskog suda u Travniku Amir Sobo priznao je disciplinski prekršaj, odnosno da je sačinio tekst u kojem su preuzeti većinski dijelovi drugih autora.
Disciplinski postupak zbog vrijeđanja u Općinskom sudu u Bugojnu 17. Maja 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv sutkinje Općinskog suda u Bugojnu počet će sredinom juna saslušanjem predsjednice ovog suda, dogovoreno je na pripremnom ročištu.
Ganić i ostali: Šta trebate znati o optužnici u predmetu “Dobrovoljačka” 17. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je nakon potvrđivanja optužnicu u predmetu “Dobrovoljačka” protiv Ejupa Ganića i još devet osoba, iznoseći po prvi put zvanične informacije o njenim detaljima.
Disciplinski postupak protiv sudije iz Foče zbog kašnjenja u izradi odluka 17. Maja 2022. Suđenje Glavno ročište u disciplinskom postupku zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka i drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudija koji se vodi protiv Ermina Korde, sudije Osnovnog suda u Foči, bit će održano 13. juna.
Podignuta optužnica za zločine u Rogatici 17. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba, nekadašnjih pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenih za zločine počinjene u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici tokom jula 1995. godine.
Mahmut Švraka Mahmut Švraka smijenjen sa pozicije glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske 16. Maja 2022. Vijest Prvostepena disciplinska komisija za tužioce donijela je odluku o smjeni Mahmuta Švrake sa pozicije glavnog tužioca Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).