Vijesti


Obustavljen postupak protiv Ranka Češića 20. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je sredinom aprila 2022. zbog smrti obustavio postupak protiv Ranka Češića, optuženog za zločine počinjene u Brčkom i ranije osuđenog pred Haškim tribunalom na 18 godina zatvora, saopćeno je danas iz ove institucije.
“Fond Memorijala” i BIRN BiH partneri u edukaciji mladih: Baza sudski utvrđenih činjenica za obrazovanje 20. Maja 2022. Vijest Javna ustanova “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” i Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potpisali su Memorandum o partnerstvu, u okviru kojeg će se sadržaj BIRN-ove baze sudski utvrđenih činjenica ustupiti na korištenje za edukaciju učenika osnovnih i srednjih škola, ali i drugih posjetilaca objekata “Fonda Memorijala”.
U ponovljenom postupku Fahrudin Radončić ostao pri tužbi protiv BiH zbog pritvora i mjera zabrane 20. Maja 2022. Vijest Na ponovljenom postupku pred Upravnim odjeljenjem, nakon što je Drugostepeno vijeće Državnog suda predmet u kojem je Fahrudin Radončić tužio Bosnu i Hercegovinu vratilo na ponovni postupak, tužitelj je ponovo zatražio naknadu nematerijalne štete u iznosu od 30.000 KM.
Trideset godina od zločina u Mostini kod Čajniča: Sjećanje na 42 ubijena civila 20. Maja 2022. Vijest Porodice 42 civila ubijena u Mostini, koji su zarobljeni u Čajniču i okolnim selima, poručile su da se budućnost jedino može graditi na istini, pravdi i poštovanju drugog i drugačijeg, te zatražile od onih koji znaju gdje su posmrtni ostaci članova njihovih porodica da im pomognu da ih pronađu.
Zatraženo produženje mjera zabrane Nikoli Koprivici, optuženom za ratni zločin u Novoseocima 20. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je produženje mjera zabrane Nikoli Koprivici, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u mjestu Novoseoci kod Sokoca, dok je Odbrana navela da nema razloga za daljnje produženje mjera.
sudnica Sud BiH odgodio izricanje presude Dušku Suvari 19. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je izricanje prvostepene presude Dušku Suvari, optuženom za silovanje u Glamoču počinjeno 1992. godine, odgodio za 27. maj, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov branilac Slobodan Perić.
Preminuo Radomir Stojnić optužen za zločine u Prijedoru 19. Maja 2022. Vijest Radomir Stojnić zvani “Grom”, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen u prijedorskom selu Zecovi, preminuo je prije nekoliko dana, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov advokat Marinko Brkić.
Tužilaštvo traži osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu za sutkinju Miru Vučetić 18. Maja 2022. Vijest Na Okružnom sudu u Banjoj Luci, čitanjem završnih riječi okončano je suđenje bivšoj sutkinji Osnovnog suda u ovom gradu Miri Vučetić. Tužilaštvo traži osuđujuću presudu, dok Odbrana tvrdi da Republičko tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice i traži oslobađanje od optužbi.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Sladojević i ostali: Tužilaštvo traži ukidanje presude “ravnogorcima” 18. Maja 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da se ukine presuda kojom su trojica optuženih oslobođena krivice za izazivanje mržnje prilikom okupljanja “Ravnogorskog pokreta” u Višegradu 2019. godine.
Suđenje Aleksandru Džombiću: Vještak se nije pojavio u sudnici 18. Maja 2022. Suđenje Vještak Cvijo Šmanja iz Republičkog zavoda za sudsko vještačenje u Novom Sadu nije se pojavio na suđenju pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, gdje je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, optuženom za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”.