Vijesti


Tuzlanska Kapija: Jedini osuđeni na slobodi, roditeljima s godinama sve teže 25. Maja 2022. Vijest Iako je od ubistva 71 mlade osobe i ranjavanja više od 200 njih na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. prošlo 27 godina, roditelji ubijenih još uvijek čekaju pravdu jer je jedina do sada osuđena osoba na slobodi, i poručuju da je njima sve teže govoriti o ovom zločinu, o kojem drugi, tvrde, pričaju samo na godišnjicu.
Direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH osumnjičen za korupciju 24. Maja 2022. Vijest Dragan Šojić, direktor Službe za poslove institucija BiH, uhapšen je zbog istrage za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te zbog povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.
Vođa proruske grupe u Brčkom zamijenio zatvorsku kaznu za 18.000 KM 24. Maja 2022. Vijest Osnovni sud u Brčkom dozvolio je Srđanu Letiću, višestruko osuđivanom vođi proruske humanitarne organizacije “Sveti Georgije Lončari”, zamjenu šestomjesečne zatvorske kazne za novčanu od 18.000 konvertibilnih maraka.
Zukić i ostali: Odbrana Amira Zukića traži oslobađajuću presudu 23. Maja 2022. Vijest Završnom riječi Odbrane Amira Zukića, koja je zbog nedostatka dokaza i prekršaja prava na imunitet zatražila oslobađajuću presudu, pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima.
Disciplinski postupak protiv Grčevića: Svjedok rekao da predsjednik suda nije davao sugestije 23. Maja 2022. Vijest Pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u postupku protiv Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH, svjedočio je sudija Velibor Milićević.
Subotić i ostali: Arome za nargilu nisu evidentirane na graničnom prelazu u BiH 23. Maja 2022. Suđenje U nastavku suđenja Špiri Subotiću i Ahmedu Bešireviću, koji se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, svjedoci Državnog tužilaštva su ispričali kako su došli do informacija o grupi koja je nelegalno uvozila akcizne proizvode u Bosnu i Hercegovinu.
Presuda Hadžibegoviću po optužnici za primanje mita zakazana za 27. maj 23. Maja 2022. Suđenje U završnoj riječi na suđenju Tariku Hadžibegoviću, stručnom saradniku u Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) u Banjoj Luci koji je optužen za krivično djelo “primanje mita”, tužilac Goran Glamočanin rekao je da je iz dosadašnjeg toka suđenja u potpunosti dokazano da je optuženi kriv za djelo koje mu se stavlja na teret, dok Odbrana smatra da činjenični opis ne odgovara biću krivičnog djela za koje je optužen te traži oslobađajuću presudu.
Sutkinji Miri Vučetić godina i po zatvora za zloupotrebu položaja 23. Maja 2022. Vijest Okružni sud u Banjoj Luci osudio je bivšu sutkinju banjalučkog Osnovnog suda Miru Vučetić na godinu i po dana zatvora zbog produženog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”. Ona je osuđena za pribavljanje lične imovinske koristi u iznosu od 2.400 konvertibilnih maraka (KM).
Trideset godina bez kazne za zločin u Lozju: Među žrtvama djevojčica i trudnica 23. Maja 2022. Vijest Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju i vjerskim programom porodice žrtava, udruženja civilnih žrtava rata i predstavnici lokalne i kantonalne vlasti prisjetili su se 40 civila iz naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda ubijenih u maju 1992. godine. Neke od porodica još uvijek tragaju za tijelima najmilijih, te apeliraju da se ovaj zločin ne smije zaboraviti i ne smije ostati nekažnjen.
Abdić i ostali: Presuda za ubistvo generala Šantića 23. maja 20. Maja 2022. Suđenje Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Odbrane Hamdije Abdića i ostalih optuženih za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać, počinjeno 1995. godine, zatražile su odbacivanje optužbi i donošenje oslobađajuće presude, zbog – kako su naveli u završnim riječima – manjkave optužnice, nedostatka dokaza i zastarjelosti postupka.