Vijesti


Mirsad Kandić suočava se s doživotnim zatvorom u SAD-u nakon osuđujuće presude za terorizam 26. Maja 2022. Vijest Mirsad Kandić, koji je ranije uhapšen u Bosni i Hercegovini, proglašen je krivim pred sudom u Sjedinjenim Američkim Državama zbog regrutovanja i materijalne podrške Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL) i postoji mogućnost da mu bude izrečena kazna doživotnog zatvora.
Asim Sarajlić i ostali optuženi za davanje dara izjasnili se da nisu krivi 26. Maja 2022. Suđenje U Općinskom sudu u Sarajevu, optuženi Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović izjasnili su se da nisu krivi za krivično djelo “davanje dara i drugih oblika koristi”.
Trusina i Stupni Do: Zajedničke posjete kao veliki koraci ka izgradnji mira 26. Maja 2022. Vijest Grupa mirovnih aktivista i ratnih veterana je u maju ove godine obišla mjesta stradanja u Trusini i Stupnom Dolu, gdje su položili cvijeće na oba spomenika te odali počast žrtvama hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ovim gestom se želi pružiti podrška izgradnji mira, u nadi da će se ovakve inicijative prepoznati, rečeno je iz Centra za nenasilnu akciju za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Broj ekstremista na ukrajinskom ratištu mali, ali sigurnosno zabrinjavajući: Izvještaj 26. Maja 2022. Vijest Zabrinutost i upozorenja da je novi val rata u Ukrajini magnet za strane ekstremiste dobrovoljce preuveličani su, a broj onih koji su otišli da se bore relativno je mali, navodi se u publikaciji Centra za istraživanje o ekstremizmu, u kojoj se zaključuje da bi povratak dobrovoljaca u matične zemlje mogao biti sigurnosna prijetnja.
Mutap i ostali: “Ti imaš amneziju”, čuo da je Alisi Mutap poručeno iz crnog džipa 26. Maja 2022. Suđenje Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016., svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je čuo kako je crni džip presreo vozilo Hitne pomoći i da je Alisi Mutap rečeno: “Ti imaš amneziju.”
Desničarski ekstremizam uvršten u Nacrt strategije za borbu protiv terorizma 26. Maja 2022. Vijest Desničarske organizacije označene su kao sigurnosni izazov u Nacrtu državne strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma.
Mešić protiv UIO-a: Svjedok tvrdi kako postoji progon ljudi koji se bore protiv korupcije 25. Maja 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je počeo glavni pretres u postupku koji se po tužbi Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) zbog diskriminacije.
Disciplinski postupak protiv tužiteljice zbog neizvršavanja uputstava nadređenog tužioca 25. Maja 2022. Suđenje Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je na iznošenju završnih riječi utvrđivanje odgovornosti i izricanje adekvatnih mjera, dok je Odbrana tražila donošenje povoljne odluke po optuženu Jasminku Knežević, tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo koja se disciplinskom tužbom tereti za neopravdano kašnjenje i neizvršavanje uputstava nadređenog tužioca.
Žalba na oslobađajuću presudu za finansiranje terorizma u Siriji 25. Maja 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, dok je Odbrana zatražila odbacivanje žalbe kao neosnovane.
Novalić i ostali: Sortiranje ponuda za medicinsku opremu 25. Maja 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Odbrane Fahrudina Solaka ispričala je kako je unosila podatke o ponudama za medicinsku opremu.