Vijesti


Tužilaštvo i Odbrana najavili ulaganje žalbi nakon presude Dušku Suvari 27. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će uložiti na žalbu na prvostepenu presudu Dušku Suvari koji je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i nečovječnog postupanja na području Glamoča 1992. godine. Slobodan Perić, branilac Duška Suvare, smatra kako u ovome slučaju nije bilo potrebno ni održati suđenje.
Odbijen prijedlog za određivanje pritvora direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH 27. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koji je uhapšen u utorak, 24. maja, zbog istrage za koruptivna djela.
Odbijena apelacija Gordane Tadić 27. Maja 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, te je odlučio da nije došlo do povrede prava na nepristrasnost suda, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Postupak protiv članova “Naše stranke” i novinara zbog priloga o deponiji: Ugrožavanje slobode govora ili kršenje javnog reda i mira 26. Maja 2022. Vijest Pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši, članovi “Naše stranke” Amir Purić i Izet Ponjević su negirali krivicu za kršenje javnog reda i mira po zahtjevu za prekršajni postupak koji je protiv njih podnijelo Javno preduzeće “Komunalije”, dok je radijski novinar Almir Kasupović odlučio da se brani šutnjom.
Sutra premijera dokumentarnog filma o opsadi Sarajeva 26. Maja 2022. Vijest Povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva, sutra u 19 sati u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači bit će prikazan dokumentarni film “Prsten za glavu aždaje” autora Avde Huseinovića.
“Bobar banka”: Ogromni krediti bez pokrića i mimo logike poslovanja 26. Maja 2022. Vijest Ispitivanjem vještaka ekonomske struke Republičko tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza na suđenju bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske (RS) Slavici Injac, optuženoj u slučaju “Bobar banka”.
Državno tužilaštvo pokrenulo istragu za ubistva Memića i Dragičevića 26. Maja 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića, saopćili su advokat Ifet Feraget, Muriz Memić i Davor Dragičević, dodavši da su ova dva predmeta prioritet u radu, kako im je rečeno na sastanku s vršiocem dužnosti glavnog državnog tužioca Milankom Kajganićem.
BiH bez mnogo napretka na putu za članstvo u EU: Izvještaj 26. Maja 2022. Vijest Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH objavila je Alternativni izvještaj o napretku naše zemlje na putu za članstvo u Evropskoj uniji za 2021. godinu, gdje je naglašeno da nema mnogo pomaka. Izvještaj analizira stanje evropskih integracija BiH iz ugla organizacija civilnog društva, stepen demokratičnosti i funkcionisanja države, kao i vladavinu prava, korupciju te ljudska prava i tranzicijsku pravdu.
“Regionalni dani novinara”: Neprijateljsko okruženje za novinare u regionu 26. Maja 2022. Vijest Problemi novinara u regionu su vrlo slični i okruženje nije prijateljsko prema njima, nerijetko su napadani i nemaju osnovna radna prava, rečeno je tokom obraćanja medijima na konferenciji “Regionalni dani novinara”, koja se održava u Sarajevu u organizaciji Civil Rights Defendersa (CRD).
Najavljeno spajanje dva predmeta za ubistvo 22 osobe u Bijeljini 26. Maja 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milenka Samardžije i Koste Stanića, bivših policijskih službenika koji se terete da su učestvovali u prisilnom odvođenju i strijeljanju 22 žrtve na obali rijeke Drine u mjestu Balatun kod Bijeljine, koje se desilo u septembru 1992. godine. Ranije je potvrđena optužnica protiv osam osoba za ista krivična djela, a za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno je da će se tražiti spajanje ova dva predmeta.