Vijesti


VSTV: Do kraja ljeta imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH 31. Maja 2022. Vijest Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija je izjavio da bi se do kraja ljeta trebala završiti procedura imenovanja glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Članovi zabrinuti zbog neusvajanja Zakona o VSTV-u i pravne nesigurnosti: Naredni korak Ministarstvo pravde BiH 31. Maja 2022. Vijest Tokom jednodnevne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) članovi su izrazili bojazan da bi i naredna godina “mogla propasti” zbog neusvajanja Zakona o VSTV-u u parlamentarnoj proceduri, te je usvojen zaključak da se krene sa inicijativom prema Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine kako bi se usvojile izmjene i dopune.
Određen pritvor direktoru Službe za zajedničke poslove institucija BiH, osumnjičenom za korupciju 31. Maja 2022. Vijest Državni Sud je preinačio prvobitnu odluku te odredio pritvor Draganu Šojiću, direktoru Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, kojeg Državno tužilaštvo sumnjiči za koruptivna djela zloupotrebe položaja i ovlasti, pronevjere u službi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.
Sud BiH Milošević Goran i ostali: Moguć sporazum o priznanju krivnje 31. Maja 2022. Suđenje U nastavku suđenja Goranu Miloševiću i ostalima optuženima za krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine navelo je kako je stupilo u pregovore o priznanju krivnje.
Zukić i ostali: Odbrane Safeta Bibića te Senada i Nedžada Trake traže oslobađajuću presudu 30. Maja 2022. Suđenje U nastavku iznošenja završnih riječi na suđenju za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrane Safeta Bibića te Senada i Nedžada Trake su zatražile oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice.
Disciplinski postupak protiv sudije Vrhovnog suda FBiH počinje 1. jula 30. Maja 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv Dragana Čorlije, sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, zbog neopravdanog odlaganja zakazivanja ročišta i kašnjenja u izradi presude počet će 1. jula, odlučila je na pripremnom ročištu Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Sljedeće sedmice žalba na presudu za zločin kod Prijedora 27. Maja 2022. Vijest Naredne sedmice pred Sudom BiH bit će iznesena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine na presudu kojom su osuđeni bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) – Bratislav Bilbija na dvije godine, a Đuro Adamović na tri godine zatvora – za zločin počinjen u augustu 1992. u zaseoku Bukvik kod Prijedora.
Građani BiH najviše vjeruju medijima, ali ih ne smatraju slobodnim: Izvještaj o medijskim slobodama 27. Maja 2022. Vijest Građani u Bosni i Hercegovini najviše vjeruju medijima i vjerskim institucijama, a najmanje političarima i političkim strankama, pokazali su rezultati istraživanja “Medijske slobode u BiH u 2022. godini” koji su predstavljeni u Sarajevu.
Glavnom tuzlanskom tužiocu Tomislavu Ljubiću umanjena plaća 27. Maja 2022. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) donijela je odluku kojom je utvrđena disciplinska odgovornost Tomislava Ljubića, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli, te mu je izrečena mjera smanjenje plaće na period od pet mjeseci.
BiH ne izdvaja novac za edukaciju sudija i tužilaca o diskriminaciji LGBTI osoba: Rozi izvještaj 27. Maja 2022. Vijest Bosna i Hercegovina ne izdvaja sredstva za edukacije nosilaca pravosudnih funkcija koje se odnose na antidiskriminacionu zaštitu i zaštitu od zločina počinjenih iz mržnje i govora mržnje, rečeno je tokom predstavljanja “Rozog izvještaja 2022.” o stanju ljudskih prava LGBT osoba u BiH.