Vijesti


Javne opomene i smanjenje plata za tužioce i sudije 3. Juna 2022. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijelo je dvije odluke prema kojima se potvrđuje disciplinska mjera javna opomena za Branka Bjelajca, tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, te za Draženu Pejanović, predsjednicu Općinskog suda u Kalesiji, smanjenje plate od 15 odsto na period od četiri mjeseca, dok je Prvostepena disciplinska komisija Draganu Golijaninu, sudiji Osnovnog suda u Vlasenici, platu za 30 odsto smanjila na period od pola godine.
Federacija proširuје beneficije za civilne žrtve rata 2. Juna 2022. Vijest Vlada Federacije utvrdila je Nacrt zakona koji će civilnim žrtvama rata obezbijediti šire beneficije.
Udruženja žrtava traže da se poništi registracija za izbore “Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj” 2. Juna 2022. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida i “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) da se poništi registracija za izbore u oktobru 2022. “Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj”, jer u svom nazivu sadrži ime presuđenog ratnog zločinca.
Završena ekshumacija na području Mostara: Pronađeni ostaci najmanje 15 osoba 2. Juna 2022. Vijest Na lokalitetu Međine u Mostaru završena je ekshumacija posmrtnih ostataka najmanje 15 osoba koji će dalje biti upućeni na identifikaciju, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
BiH nije u potpunosti provela preporuke za prevenciju korupcije: GRECO 2. Juna 2022. Vijest Bosna i Hercegovina nije u potpunosti provela preporuke Grupe država u borbi protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO) u prevenciji korupcije u odnosu na parlamentarne zastupnike, suce i tužioce, pokazuje Godišnji izvještaj ovog tijela.
BIRN finansira projekte za istraživanje arhiva predmeta ratnih zločina 2. Juna 2022. Vijest BIRN je dodijelio 13 grantova novinarima, istoričarima, umjetnicima i aktivistima civilnog društva za projekte povezane s istraživanjem arhiva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i domaćih sudova zemalja bivše Jugoslavije koji su se bavili ratnim zločinima.
Osnivanje državnog tima za računarske incidente potrebno za sigurnije korištenje interneta 1. Juna 2022. Vijest Uspostava državnog Tima za odgovor na računarske incidente (CERT) važna je za zaštitu ranjivih grupa društva i povećanje njihove cyber odnosno online sigurnosti, koja je usko povezana sa kolektivnom sigurnošću, rečeno je tokom okruglog stola i potpisivanja ugovora o donaciji između Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Akademskog CERT-a u BiH.
Bosna i Hercegovina mora Šemsudinu Mehmedoviću isplatiti 3.000 maraka 1. Juna 2022. Vijest Državni sud je donio presudu kojom je Bosna i Hercegovina dužna isplatiti naknadu nematerijalne štete zastupniku Šemsudinu Mehmedoviću u iznosu od 3.000 konvertibilnih maraka, po osnovu pretrpljene duševne boli zbog povrede ugleda i časti izazvanih hapšenjem i istragom za ratne zločine na području Tešnja. Država je presudom dužna platiti i troškove postupka u iznosu od 1.485 KM, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
INO BiH: Vrijeme je za plaćanje informacija o lokacijama grobnica 31. Maja 2022. Vijest Iako je u Bosni i Hercegovini pronađeno više od 75 posto nestalih osoba te se model traženja po uzoru na našu zemlju primjenjuje u cijelom svijetu, potrebne su promjene i ojačavanje kapaciteta kako bi se pronašlo i preostalih 7.628 žrtava, rečeno je na okruglom stolu u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH) u Goraždu.
Objavljivanje liste čekanja pacijenata kao rezultat projekta “Izliječimo zdravstvo” 31. Maja 2022. Vijest Kantonalna bolnica u Zenici je prva zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini koja je prihvatila i implementirala softver za automatsko kreiranje i javno objavljivanje liste čekanja pacijenata, koje se već dvije godine mogu pratiti na stranici ove bolnice, što je samo jedan od rezultata projekta “Izliječimo zdravstvo”.