Vijesti


Tužilaštvo traži pritvor za Hamzu Čardakliju zbog prijetnje terorizmom 7. Juna 2022. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na današnjem ročištu zatražilo od Državnog suda da odredi mjesec dana pritvora Hamzi Čardakliji, koji je nakon dojave američkog FBI-a osumnjičen za krivično djelo prijetnje terorističkim činom po ugledu na pucnjave u SAD-u, dok se Odbrana protivila ovom prijedlogu.
Delimustafić i ostali: Zbog nedolaska branioca ponovo odgođen početak suđenja 7. Juna 2022. Suđenje Suđenje Aliji Delimustafiću i ostalim optuženim za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela u okviru organizovanog kriminala odgođeno je zbog nedolaska branioca Emira Kapidžića.
Šta trebate znati o sankcijama koje je SAD uveo Alenu Šeraniću i Marinku Čavari 7. Juna 2022. Vijest Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, i Alen Šeranić, ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, novi su bosanskohercegovački zvaničnici kojima su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele sankcije.
Federalni parlament podržao pravljenje registra i obilježavanje službenih automobila 6. Juna 2022. Vijest Zastupnički dom Parlamenta Federacije usvojio je prijedlog kojim se umanjuju iznosi za nabavku službenih automobila, propisuje uspostava jedinstvenog registra te obilježavanje svih službenih vozila.
Agencija za bankarstvo bila preblaga prema “Bobar banci”, tvrdi vještak 6. Juna 2022. Suđenje Slavica Injac, bivša direktorica Agencije za bankarstvo Republike Srpske optužena za zloupotrebu službenog položaja, tokom ispitivanja vještaka ekonomske struke, koji je kazao da je Agencija bila preblaga prema “Bobar banci”, rekla je da su učinili sve što je bilo u njenoj nadležnosti.
Zukić i ostali: Odbrana Ramiza Karavdića traži oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice 6. Juna 2022. Vijest Pred Općinskim sudom u Sarajevu, na suđenju za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, nastavljeno je izvođenje završnih riječi, a Odbrana Ramiza Karavdića je u svom izlaganju zatražila oslobađajuću presudu prema svim tačkama optužnice.
Ukinut pritvor i određene mjere zabrane Samardžiji, optuženom za zločin u Bijeljini 6. Juna 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine, prihvatajući žalbu Odbrane, donio je rješenje o ukidanju pritvora i određivanju mjera zabrane Milenku Samardžiji, optuženom za učešće u odvođenju i strijeljanju 22 žrtve na obali rijeke Drine u mjestu Balatun kod Bijeljine u septembru 1992. godine.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Radomira Stojnića, optuženog za zločin kod Prijedora 6. Juna 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se krivični postupak za zločin protiv čovječnosti počinjen u prijedorskom selu Zecovi obustavlja u odnosu na Radomira Stojnića zvanog Grom zbog njegove smrti. Suđenje Stojniću i ostalima počelo je prije sedam godina, a on je drugi optuženi u odnosu na kojeg je postupak obustavljen zbog smrti.
Potvrđena optužnica za zločine u Rogatici 6. Juna 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Zorana Neškovića, Pante Pantovića, Slaviše Đerića zvanog Đera, Nenada Ujića i Pere Despeta, nekadašnjih pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), zbog zločina počinjenih u poljoprivrednom dobru “Rasadnik” u Rogatici tokom druge polovine 1995. godine.
Naredne sedmice počinje suđenje za zločine počinjene u Bosanskom Novom 3. Juna 2022. Vijest U ponedjeljak, 6. juna na Sudu Bosne i Hercegovine će biti održana statusna konferencija i početak glavnog pretresa za ratne zločine počinjene na području Bosanskog Novog od maja 1992. do kraja marta 1993. godine.