Vijesti


Ustavni sud odbio apelaciju Bore Milojice 10. Juna 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Bore Milojice, osuđenog na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina za zločine u Prijedoru, te donio odluku da ne postoji povreda prava na pravično suđenje i prava na žalbu u krivičnim stvarima.
“Sigurnosne provjere sudija i tužilaca – stanje, izazovi i perspektive”: Potrebno jačanje pravosudnog sistema 9. Juna 2022. Vijest Na stručnom skupu “Jačanje pravnih stručnjaka 2021” izloženi su prednosti i nedostaci sigurnosnih provjera sudija u Republici Hrvatskoj, koji su uspoređeni s bosanskohercegovačkim pravosudnim sistemom u kojem ne postoje sigurnosne provjere sudija i tužilaca. Zaključak skupa je potreba boljih mehanizma za utvrđivanje nepravilnosti u pravosuđu, kao i jačanje integriteta sistema.
“Pravo na pravdu”: Neophodno krivično gonjenje odgovornih za visoku korupciju 9. Juna 2022. Vijest Uprkos medijskom izvještavanju i istraživačkim tekstovima, pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini ne poduzimaju mnogo kako bi procesuirale odgovorne za krivična djela korupcije kojima je tokom protekle godine bilo podložno oko 90 posto javnih nabavki, rečeno je na trećoj Javnoj debati “Pravo na pravdu”.
Određen pritvor Hamzi Čardakliji, osumnjičenom za terorizam 9. Juna 2022. Vijest Državni sud odredio je pritvor Hamzi Čardakliji, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči da je počinio krivično djelo terorizma.
Izvještaj o stanju u pravosuđu usvojen jednoglasno nakon gotovo godinu dana 8. Juna 2022. Vijest Dugo očekivani izvještaj Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) za utvrđivanje stanja u pravosuđu završen je i jednoglasno usvojen na današnjoj sjednici ove komisije.
Potvrđena presuda: MUP RS-a diskriminisao aktivistkinje grupe “Pravda za Davida” 8. Juna 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci odbio je žalbu Pravobranilaštva Republike Srpske izjavljenu na presudu Osnovnog suda u Banjaluci koji je presudio u korist Sofije Grmuše i Aleksandre Vranješ nakon njihove tužbe protiv entiteta zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).
Blekić i ostali: Svjedocima poznat optuženi Dizdar 8. Juna 2022. Suđenje Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je 16 osoba optuženo za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedoci Tužilaštva Kantona Sarajevo kazali su da poznaju optuženog Edina Dizdara.
Goran Milošević i ostali: Tužilaštvo uložilo više materijalnih dokaza 8. Juna 2022. Suđenje Na suđenju Goranu Miloševiću i ostalima, koji se terete za više krivičnih djela, među kojima je davanje dara i drugih oblika koristi, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo 20 materijalnih dokaza.
Ustavni sud BiH objavio odluku u cijelosti: Nesumnjivo utvrđena disciplinska odgovornost Gordane Tadić 8. Juna 2022. Vijest Pravo na pravično suđenje i nepristrasnost članova i predsjednika Visokog sudskog i tužilaćkog vijeća (VSTV) nisu dovedeni u pitanje u slučaju bivše glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, čije su disciplinska odgovornost i izrečena mjera nesumnjivo utvrđene i za njih data jasna i argumentovana obrazloženja, zaključio je Ustavni sud.
Narcis Džumhur i ostali: Ponovo počelo suđenje za štetne ugovore u “Željeznicama FBiH” 7. Juna 2022. Suđenje Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu ponovo je počelo suđenje bivšem direktoru “Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine” Narcisu Džumhuru i ostalim optuženim za zloupotrebe položaja i sklapanje štetnih ugovora.