Vijesti


Blekić i ostali: O kupovini “Unioninvesta” i aktivnostima “Eurohausa” 15. Juna 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu govorio je o kupovini firme “Unioninvest” i aktivnostima zaposlenih u brokerskoj kući “Eurohaus”, te kako je on postavljen za predsjednika Nadzornog odbora iako se ne sjeća nekih poslovnih aktivnosti.
Najviše govora mržnje usmjereno prema etničkoj pripadnosti i ženama: Okrugli sto 14. Juna 2022. Vijest Govor mržnje u Bosni i Hercegovini u posljednje dvije godine je u porastu, pokazao je monitoring Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), čiji rezultati su predstavljeni tokom okruglog stola o mehanizmima zaštite od govora mržnje.
Izložba marama u čast srebreničkih heroina 14. Juna 2022. Vijest U sklopu inicijative “Heroine Srebrenice”, posvećene pričama žena koje su preživjele genocid 1995. godine, na obilježavanju 27. godišnjice masakra u julu bit će izložene marame i šalovi srebreničkih majki.
Udruženja žrtava pozvala Tužilaštvo BiH da započne s primjenom “Inzkovog zakona” 14. Juna 2022. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” pozvali su Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da obradi podnesene prijave za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama te da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice protiv odgovornih za kršenje zakona.
Predsjednica suda tvrdi da je sutkinja Pilić narušila integritet institucije 13. Juna 2022. Vijest Randžana Hadžibegović-Haračić, predsjednica Općinskog suda u Bugojnu, na glavnoj raspravi u disciplinskom postupku protiv sutkinje ovog suda Janje Pilić kazala je kako je tužena svojim postupcima narušila njen, ali i integritet institucije i pisarnice.
Zatražena disciplinska odgovornost za sudiju iz Foče zbog kašnjenja u izradi odluka 13. Juna 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je utvrđivanje disciplinske odgovornosti Ermina Korde, sudije Osnovnog suda u Foči, zbog kašnjenja u izradi odluka, dok je tuženi zatražio odbijanje disciplinske prijave i oslobađanje od disciplinske odgovornosti.
aleksic i lecic Sladojević i ostali: Ukinuta oslobađajuća presuda “ravnogorcima” 13. Juna 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Državnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić oslobođeni optužbe za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine te odredio održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem.
“Perspektive reforme parničnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini”: Značajan doprinos izučavanju teorije i analiziranju prakse 10. Juna 2022. Vijest Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH danas je u Sarajevu organizovao promociju publikacije / Zbornika radova “Perspektive reforme parničnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini”, gdje je bilo govora o potrebnim reformama, sve s ciljem produciranja prijedloga za izmjene i dopune Zakona o parničnom postupku Federacije BiH, ali i koliko je Zbornik značajan za doprinos izučavanju teorije i analiziranju prakse.
Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na oslobađajuću presudu za zločin u Zaklopači 10. Juna 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je Apelacionom odjeljenju Državnog suda žalbu na prvostepenu presudu kojom su petorica optuženih oslobođena optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača (općina Milići), s prijedlogom da se ova odluka ukine i zakaže pretres.
Beograd: Izložba fotografija stradanja ratnih zarobljenika u BiH 10. Juna 2022. Vijest Fotografije iz logora u kojima su tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-95. zatvorenici zlostavljani i ubijani, američkog fotografa Rona Haviva, izložene su na izložbi u glavnom gradu Srbije.