Vijesti


Obustavljen postupak protiv članova “Naše stranke” i novinara zbog priloga o deponiji 21. Juna 2022. Vijest Općinski sud u Velikoj Kladuši obustavio je prekršajni postupak protiv članova “Naše stranke” Amira Purića i Izeta Ponjevića, te radijskog novinara Almira Kasupovića, koji je protiv njih podnijelo Javno preduzeće “Komunalije” zbog kršenja javnog reda i mira.
Institucije BiH demantuju Rusiju: Na ratištu u Ukrajini su dva, a ne 70 bh. državljana 21. Juna 2022. Vijest Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je kako je od 24. februara 2022. godine na ratište u Ukrajini stiglo 167 bosanskohercegovačkih državljana, koji su se priključili ratnim sukobima. Ovaj broj, smatraju stručnjaci, znatno je preuveličan, a Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je saopćilo da ima saznanja o odlascima dva bh. državljanina na ukrajinsko ratište.
Cikotić: Aneksi ugovora i “Scoutova” tužba 21. Juna 2022. Suđenje Na suđenju bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću za zloupotrebu položaja, svjedok Državnog tužilaštva govorio je o ugovorima i aneksima sklapanim sa zagrebačkim “Scoutom” o prodaji pokretne vojne imovine, kao i tužbi koju je ova firma podnijela.
Memorijalizacija mjesta stradanja djece u Sarajevu i Istočnom Sarajevu: “Bili su samo djeca” 21. Juna 2022. Vijest Udruženje “Zaboravljena djeca rata” zajedno sa grupom mladih žena položilo je cvijeće na Spomen-obilježjima ubijenoj djeci opkoljenog i Istočnog Sarajeva uz poruku “Bili su samo djeca. Zajedno možemo graditi mostove budućnosti” u sklopu aktivnosti kojima promiču izgradnju mira i tolerancije.
“Pamtimo žene silovane u ratu u BiH”: Trideset godina bez adekvatne pomoći države ženama žrtvama rata 17. Juna 2022. Vijest Bosna i Hercegovina ni nakon 30 godina nije uspostavila zvaničnu instituciju ili sistem za pomoć i prava žena žrtava rata, a sistem reparacija na entitetskim i nivou Brčko distrikta stavlja preživjele, koji i danas trpe posljedice zločina, u neravnopravan položaj, poručili su predstavnici žrtava i nevladinih organizacija u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.
Džananović i Gadžo: Potvrđeno ukupno 16 godina zatvora za zločine u Sarajevu 17. Juna 2022. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Senad Džananović osuđen na 11 godina, a Edin Gadžo na pet godina zatvora za zločine nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje.
Uložena žalba na prvostepenu presudu Anđelku Pušonji 17. Juna 2022. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Anđelku Pušonji, koji je oslobođen optužbe za ubistvo djeteta i ranjavanje odraslog civila u Han-Pijesku 1992. godine.
Dojava o bombi u Sudu Bosne i Hercegovine 16. Juna 2022. Vijest Zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi, evakuisan je Kompleks pravosudnih institucija BiH, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Godišnjica stradanja Srba na području Mostara: Ruže u rijeci Buni 15. Juna 2022. Vijest Bacanjem ruža u rijeku Bunu, paljenjem svijeća i odavanjem počasti žrtvama, danas je obilježeno 30 godina od stradanja 29 osoba srpske nacionalnosti na Buni. Za devet osoba porodice još uvijek tragaju.
sladojevic Sladojević i ostali: Nakon obnovljenog postupka, 22. juna izricanje presude “ravnogorcima” 15. Juna 2022. Suđenje Izricanje presude Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, zakazano je za 22. juni, nakon što je okončan postupak pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.