Vijesti


Agius odlazi i mijenja se Vijeće: Presuda Stanišiću i Simatoviću za godinu dana 23. Juna 2022. Vijest Usljed odlaska Carmela Agiusa sa funkcije predsjednika Mehanizma za krivične sudove (MMKS), doći će do promjene Žalbenog vijeća kojim predsjedava u predmetu Jovice Stanišića i Franka Simatovića, rečeno je na današnjoj statusnoj konferenciji.
Potrebna veća zaštita prijavitelja korupcije i ohrabrenje onih koji nepravilnosti žele prijaviti 23. Juna 2022. Vijest Donošenje zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u Federaciji Bosne i Hercegovine, redefiniranje koncepta “dobre volje” te reagiranje nadležnih institucija na prijave korupcije kako bi se ohrabrili oni koji žele ukazati na određene nepravilnosti, neke su od preporuka konferencije organizirane povodom Međunarodnog dana “zviždača”.
Vijest proruskih i ruskih portala o razmjeni Mladića i Karadžića za zarobljenike jeste dezinformacija, tvrde stručnjaci 23. Juna 2022. Vijest Pravnici i historičari kao dezinformaciju i insinuaciju ocjenjuju vijest o ideji razmjene Radovana Karadžića i Ratka Mladića, osuđenih za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, za zarobljene oficire u Ukrajini, koju su proteklih dana plasirali pojedini popularni mediji u regionu i Rusiji.
Organizatori Povorke ponosa u Sarajevu raduju se “porodičnom okupljanju” 23. Juna 2022. Vijest Glavni grad BiH će 25. juna biti domaćin trećoj Povorci ponosa, s posebnim naglaskom na zbližavanje porodica sa queer članovima.
Federalna ministrica kulture i sporta negirala krivicu za zloupotrebu položaja 23. Juna 2022. Suđenje Pred Općinskim sudom u Sarajevu, federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović negirala je da je počinila krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, odnosno da je kao službena osoba iskoristila položaj kako bi drugom pribavila korist.
Trideset godina traganja za 46 odvedenih Hadžićana: Porodice se okupile na mirnim protestima pred Tužilaštvom BiH 23. Juna 2022. Vijest Članovi porodica danas su mirnim protestima ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine ukazali na neprocesuiranje odgovornih za zločine počinjene u junu 1992. godine nad stanovnicima općine Hadžići, koji su iz sportske dvorane i garaža u kojima su bili zatočeni prebačeni u kasarnu “Slaviša Vajner Čiča” u Lukavici, gdje su premlaćivani, a za grupom izvedenih 46 Hadžićana se i danas traga.
Potpisana deklaracija o borbi protiv govora mržnje u Bosni i Hercegovini 22. Juna 2022. Vijest U zemlji u kojoj su toksični govor mržnje i dezinformacije sveprisutni i brzo se šire, neophodno je pokazati nultu stopu tolerancije prema svim oblicima govora mržnje, rečeno je, između ostalog, tokom sastanka na kom su Ujedinjene nacije (UN) u Bosni i Hercegovini i institucije nadležne za pitanja ljudskih prava potpisale deklaraciju kojom su se obavezale da se bore protiv govora mržnje.
aleksic i lecic Sladojević i ostali: Po pet mjeseci zatvora “ravnogorcima” za izazivanje mržnje 22. Juna 2022. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
Nepoznato korištenje ranije vraćenih registarskih tablica 22. Juna 2022. Suđenje Na suđenju za krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, svjedok Tužilaštva Bosne i Heregovine je kazao kako mu nije poznato korištenje tablica automobila koje su ranije odjavljene.
Krivična prijava protiv Tadić, Salihovića i Kajganića zbog istrage u predmetu “Dobrovoljačka” 21. Juna 2022. Vijest Pravni zastupnici Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, podnijeli su Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivične prijave protiv dva bivša i trenutnog vršioca dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva, koje sumnjiče da su počinili krivična djela tokom istrage u predmetu “Dobrovoljačka”.