Vijesti


Već pet godina nije pronađena nijedna nestala osoba srpske nacionalnosti iz Brčkog 17. Januara 2022. Vijest Udruženje porodica nestalih srpskih boraca i civila u Brčko distriktu još uvijek traga za 44 osobe nestale tokom proteklog rata. Nade je sve manje, kažu, jer već pet godina nije otkriven niti jedan posmrtni ostatak sa ovog spiska.
Naredne sedmice izricanje presude za zločine na području Prijedora 14. Januara 2022. Vijest U Državnom sudu sljedeće sedmice je planirano izricanje presude Sabahudinu Kajdiću, kojeg optužnica tereti za zločine na području Prijedora počinjene u ljeto 1992. godine.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Gorana Tešića, optuženog za zločine u Vlasenici 14. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti obustavio postupak protiv Gorana Tešića, kojeg je optužnica Državnog tužilaštva teretila za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.
Novalić i ostali: Jeftiniji respiratori po skupljoj cijeni za “Srebrenu malinu” 14. Januara 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdio je da su “Srebrenoj malini” prodavani jeftiniji respiratori po skupljoj cijeni.
Gariću smanjena kazna na 17 godina zatvora za zločine u Vlasenici i Srebrenici 14. Januara 2022. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine izreklo je drugostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Vlasenice i Srebrenice 1992. i 1995. godine, saopćeno je iz ove institucije.
Podnesene krivične prijave protiv više od 50 osoba zbog indicija o krivičnim djelima u GRAS-u 14. Januara 2022. Vijest Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu protiv većeg broja bivših članova Uprave i Nadzornog odbora kompanije za javni saobraćaj te protiv određenih bivših resornih ministara, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odbijena apelacija Sretka Pavića, osuđenog za zločine u Prijedoru 14. Januara 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Sretka Pavića, pravosnažno osuđenog na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora, zaključivši da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje.
Bihać: Odgođeno suđenje za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića 14. Januara 2022. Vijest Nastavak suđenja Hamdiji Abdiću Tigru i drugim optuženim za ubistvo Vlade Šantića otkazano je danas na Kantonalnom sudu u Bihaću jer je jedan od optuženih u izolaciji.
Hrvatska još uvijek vodi istragu protiv Zlatana Mije Jelića zbog zločina u Mostaru 14. Januara 2022. Vijest Nakon što je od Bosne i Hercegovine preuzelo krivično gonjenje, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, 15 mjeseci od donošenja rješenja o njenom provođenju, nije okončalo istragu protiv generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatana Mije Jelića zbog zločina počinjenih na području Mostara 1993. i 1994. godine.
Još jedna odbijena optužnica za ratni zločin protiv Milenka Stanića 14. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine po drugi put je odbio optužnicu protiv Milenka Stanića, koji se sumnjičio za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, jer je Državno tužilaštvo nije uredilo kako je traženo.