Vijesti


Ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe na području Livna 21. Novembra 2022. Vijest Posmrtni ostaci osobe inicijala D. G. ekshumirani su na lokalitetu groblja “Rapovine” na području općine Livno, nakon čega su transportovani u prostorije “Gradskog groblja” u Banjoj Luci, gdje će u srijedu biti izvršena identifikacija, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Naredne sedmice početak suđenja za silovanje na području Doboja 18. Novembra 2022. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice planiran je početak suđenja Andriji Bjeloševiću, optuženom za silovanje i seksualno zlostavljanje na području Doboja 1992. i 1993. godine.
Zeljković i ostali negirali krivicu zbog nabavki tokom pandemije 18. Novembra 2022. Suđenje Bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković i ostali optuženi u predmetu “Korona ugovori” izjasnili su se da nisu krivi po optužnici koja ih tereti za milionsku zloupotrebu položaja.
Potvrđena optužnica za zločine u Velikoj Kladuši 18. Novembra 2022. Vijest Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv Mirana Koštića za zločine na području Velike Kladuše 1995. godine.
Posmrtni ostaci najmanje dvije osobe pronađeni u okolini Višegrada 18. Novembra 2022. Vijest Na lokalitetu Gornja Crnča kod Višegrada pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve iz proteklog rata. Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a tačan identitet bit će utvrđen nakon DNK analize, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Mutap i ostali: Presuda za prikrivanje dokaze iduće sedmice 17. Novembra 2022. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je, nakon okončanja iznošenja završnih riječi, zakazao za 24. novembar izricanje presude optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine.
Završena BIRN-ova konferencija o desničarskom ekstremizmu na Balkanu 17. Novembra 2022. Vijest Za suzbijanje krajnje desničarskih organizacija na Balkanu potrebno je snažno ujedinjenje organizacija koje zagovaraju istinite vrijednosti, kako bi radili na obrazovanju mladih, ali i sa vjerskim zajednicama, zaključak je zadnjeg dana BIRN-ove konferencije o krajnje desničarskom ekstremizmu na Balkanu.
Predstavljen dokument “Bosanski genocid, hrestomatija“ Memorijalnog centra Srebrenica 17. Novembra 2022. Vijest Dokument za edukaciju “Bosanski genocid, hrestomatija“ koji, između ostalog, govori o koncentracionim logorima, opsadi Sarajeva, revizionizmu i negacionizmu, predstavljen je u Sarajevu kao dio projekta “Istina, dijalog, budućnost“ Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.
Božo Mihajlović: Novac nedostajao jedino iz predmeta optuženog 16. Novembra 2022. Suđenje Na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću za nesavjestan rad u službi, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavio je da je popisom deponovanih predmeta u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 2017. utvrđeno da je novac nedostajao jedino u predmetima kojima je bio zadužen optuženi.
Otvorena BIRN-ova konferencija o desničarskom ekstremizmu na Balkanu 16. Novembra 2022. Vijest Desničarski ekstremizam jača u zemljama regiona, a narativi i dezinformacije koje plasiraju šire mržnju i nasilje, te su neophodna konkretna rješenja za suzbijanje ovakvih trendova, rečeno je prvog dana konferencije o krajnje desničarskom ekstremizmu na Balkanu, u organizaciji Balkanske istraživačke mreže.