Vijesti


Salihović: “Tužilaštvo je sabralo babe i žabe” 23. Novembra 2022. Suđenje Na suđenju bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihoviću, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavilo je sa iznošenjem materijalnih dokaza, odnosno fiskalnih računa i izvještaja o službenim putovanjima, na koje je optuženi iznio niz prigovora.
Novalić i ostali: Cijene respiratora na početku pandemije drastično se mijenjale 23. Novembra 2022. Suđenje Svjedokinja Odbrane Fikreta Hodžića izjavila je da posrednici u nabavci respiratora za Federaciju Bosne i Hercegovine nisu imali dogovor o uvećavanju cijena kako bi pribavili imovinsku korist.
Patković i Šehović se izjasnili da nisu krivi za kupovinu automobila novcem boraca 23. Novembra 2022. Suđenje Šerif Patković, bivši predsjednik Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije, i Seno Šehović, bivši direktor Fondacije, izjasnili su se pred Općinskim sudom u Sarajevu da nisu krivi za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja koja im se stavlja na teret.
Zbog odsustva sudije odgođeno ročište u predmetu Živka Budimira 23. Novembra 2022. Vijest Ročište koje se trebalo održati pred Upravnim odjeljenjem Državnog suda povodom tužbe bivšeg predsjednika Federacije Živka Budimira odgođeno je zbog odsustva postupajućeg sudije.
Zatražena disciplinska mjera za sudiju iz Jajca zbog kašnjenja od gotovo tri godine u ispunjavanju obaveza 22. Novembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH zatražio je od prvostepene komisije adekvatnu disciplinsku mjeru za Alema Ribića, sudiju Općinskog suda u Jajcu, zbog kašnjenja u vršenju dužnosti, dok je on zatražio da se tužba odbije kao neosnovana.
Novi disciplinski postupak protiv Gordane Tadić počinje krajem januara 2023. godine 22. Novembra 2022. Vijest Disciplinski postupak protiv bivše glavne tužiteljice Državnog tužilaštva Gordane Tadić zbog prekšaja “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” počet će krajem januara 2023. godine.
Jahja Vuković Predloženo simbolično umanjenje odštete za Vukovića, oslobođenog optužbi za ratovanje u Siriji 22. Novembra 2022. Vijest Senad Dupovac, pravni punomoćnik Jahje Vukovića, ranije oslobođenog optužbi za pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, smanjio je tužbeni zahtjev u pogledu naknade nematerijalne štete za deset posto te zatražio odštetu od 13.500 KM, u pravcu mirnog rješenja spora.
Prvostepena presuda u korist policajca koji je pružao podršku “Pravdi za Davida” 22. Novembra 2022. Vijest Vinko Bajić, nekadašnji policajac banjalučke Policijske uprave, dobio je prvostepenu presudu u svoju korist nakon tužbe koju je podnio protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su ga sankcionisali zbog pozdravljanja članova grupe “Pravda za Davida”.
Potrebna adekvatnija briga o bivšim logorašima, poručeno na Manjači 21. Novembra 2022. Vijest Preživjeli logoraši iz Bosne i Hercegovine imaju ispružene ruke kojima pokazuju da žele mir, život i budućnost, rečeno je tokom obilježavanja 30. godišnjice zatvaranja logora na Manjači, kao i da je neophodno donošenje adekvatnog zakona koji će zaštititi logoraše.
Djecu rođenu kao posljedica silovanja prepoznati kao civilne žrtve rata 21. Novembra 2022. Vijest Djeca rođena kao posljedica ratnog silovanja, osim socio-ekonomskih prilika, imaju i povećane rizike po zdravlje i socijalnu isključenost, te je važan korak da se zakonski prepoznaju u Federaciji Bosne i Hercegovine, rečeno je na diskusiji “Šta je pravda za djecu rođenu zbog rata?” u organizaciji TRIAL Internationala.