Vijesti


Potvrđena optužnica za ubistvo dvije osobe u Sarajevu 29. Novembra 2022. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Esada Raonića, bivšeg pripadnika Armije Bosne i Hercegovine optuženog za ubistvo dvije osobe u Sarajevu u julu 1992. godine.
Cikotić: U viškovima tražili kako da namire uništeno naoružanje za “Scout” 29. Novembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja bivšem državnom ministru odbrane Selmi Cikotiću, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o prodaji oružja za zagrebačku firmu “Scout” i načinu na koji su mijenjana prvobitno ugovorena vojna sredstva.
Radetićeva Odbrana tvrdi da nije dokazana namjera prevare 28. Novembra 2022. Suđenje Na suđenju Draganu Radetiću, advokatu iz Prijedora kojeg optužnica tereti za krivična djela “zloupotreba povjerenja“ i “prevara“, danas je nastavljeno iznošenjem završne riječi Odbrane.
Novi dokazi Odbrane na suđenju Aleksandru Džombiću 28. Novembra 2022. Suđenje U Okružnom sudu u Banjaluci nastavljeno je suđenje bivšem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, optuženom za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjele kredita firmi “Energolinija”.
Podignuta nova optužnica za Dobrovoljačku 28. Novembra 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je novu optužnicu za Dobrovoljačku ulicu, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Sarajevu, kojom tereti bivšeg komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH Kerima Lučarevića.
Naredne sedmice žalba na presudu za zločine u Zvorniku 24. Novembra 2022. Vijest U petak, 2. decembra, pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH zakazano je ročište na kojem će se iznijeti žalba na prvostepenu presudu kojom su četvorica optuženih osuđena na ukupno 53 godine zatvora, dok su četvorica oslobođena krivice za zločin počinjen 1992. u selu Lokanj kod Zvornika.
Podignuta optužnica protiv Miomira Jasikovca za genocid u Srebrenici 24. Novembra 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za genocid u Srebrenici protiv Miomira Jasikovca, bivšeg zapovjednika čete Vojne policije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), o kome je BIRN Bosne i Hercegovine pisao u ranijem istraživanju.
Zijad Mutap Oslobađajuća presuda za prikrivanje dokaza o smrti Dženana Memića 24. Novembra 2022. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom su Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbe da su prikrivali dokaze o načinu na koji je Dženan Memić zadobio povrede u februaru 2016. godine, nakon čega je preminuo.
Blekić i ostali: Podjela dobiti po 25 posto 23. Novembra 2022. Vijest Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, nastavljeno je saslušanje bivše direktorice “NLB Leasinga Sarajevo”, koja je kazala da nijedan dokument koji su dobili u Sarajevu nije ostao neproslijeđen u “NLB Leasing Ljubljana”.
Novinari BIRN-a BiH dobitnici posebnog priznanja UNICEF-a za doprinos dječijim pravima 23. Novembra 2022. Vijest Novinari Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Emina Dizdarević i Jasmin Begić dobitnici su posebnog priznanja za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH za 2022. godinu.