Vijesti


Agenda dobrog upravljanja: Pet prioriteta u borbu protiv korupcije 1. Decembra 2022. Vijest Revizija javnog sektora, centralizacija i digitalizacija javnih nabavki, reforma izbornog integriteta i provjere pravosuđa, neke su od ključnih mjera za zaustavljanje negativnog trenda borbe protiv korupcije, navodi se u Agendi dobrog upravljanja 2025., koju je predstavio Transparency International u Bosni i Hercegovini.
Predstavljeni prioriteti u borbi protiv korupcije za nove vlasti: Transparency International 1. Decembra 2022. Vijest Provjere unutar provosuđa, bolje javne nabavke i integritet izbora te reforma javne uprave trebali bi biti prioriteti novim vlastima u borbi protiv korupcije, rečeno je na konferenciji Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.
Blekić i ostali: Odbrana dokazuje da je “Profin-Invest” imao namjeru za gradnju 30. Novembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, Odbrana je nastavila ispitivanje bivše direktorice “NLB Leasinga Sarajevo” nastojeći da dokaže da je “Profin-Invest” imao namjeru za gradnju na lokaciji Marijin Dvor u Sarajevu.
Božo Mihajlović: Pitanje nepostojećih potpisa tužiteljeve saradnice 30. Novembra 2022. Suđenje Na suđenju tužitelju Boži Mihajloviću koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok Bogdan Bogdanović, referent u kasi deponovanih predmeta (KDP) Tužilaštva BiH, pričao je o nepostojanju određenih potpisa na dokumentima koji su se ticali oduzetog novca.
Podignuta optužnica za zločine u Odžaku 30. Novembra 2022. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Mirsada Brkića za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom u Odžaku.
Podignuta optužnica za zločine u Bosanskom Brodu 30. Novembra 2022. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Dede Odobašića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskom Brodu.
Podignuta optužnica za zločine u Bosanskom Šamcu 30. Novembra 2022. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Radeta Radića zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Bosanskom Šamcu.
Federalni delegat Jasenko Tufekčić osuđen na osam mjeseci zatvora 29. Novembra 2022. Suđenje Općinski sud u Sarajevu osudio je Jasenka Tufekčića, bivšeg dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije, na osam mjeseci zatvora za prevaru u službi i krivotvorenje službene isprave.
Davor Dragičević svjedočio na suđenju po Dodikovoj tužbi za klevetu 29. Novembra 2022. Vijest Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, svjedočio je na banjalučkom Osnovnom sudu tokom ročišta po tužbi Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, za klevetu.
Sud BiH spojio predmete Mešića protiv Uprave za indirektno oporezivanje BiH 29. Novembra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odlučio je spojiti dva predmeta Emira Mešića, zaštićenog prijavitelja korupcije, koji se vode protiv Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH).