Vijesti


“Progovara(j)mo”: Podizanje svijesti o nevidljivim ranama i posljedicama ratnog seksualnog nasilja 5. Decembra 2022. Vijest Otvaranjem u sarajevskoj Vijećnici izložbe “Progovara(j)mo za pravnu prepoznatljivost djece rođene zbog rata”, koju su kreirale preživjele žene žrtve ratnog seksualnog nasilja i djeca rođena zbog rata u saradnji s Muzejom ratnog djetinjstva, ukazano je na višestruke probleme s kojima se ove osobe suočavaju, te apelovano na predstavnike vlasti da ih riješe usvajanjem neophodnih zakona.
Oslobođen za ratne zločine u Bosanskoj Krupi traži odštetu od 29.000 KM 5. Decembra 2022. Vijest Jadranko Šaran, pravosnažnom presudom oslobođen optužbi za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, kao i za neopravdano odgađanje povratka zarobljenika u Bosanskoj Krupi u periodu od septembra 1995. do jula 1996. godine, potražuje od Bosne i Hercegovine 29.626 konvertibilnih maraka u ime naknade materijalne i nematerijalne štete.
Optuženi za primanje dara za posao u Graničnoj policiji izjasnili se da nisu krivi 5. Decembra 2022. Vijest Četiri osobe optužene za udruživanje u grupu radi primanja dara, među kojima su i zaposlenici Granične policije Bosne i Hercegovine, izjasnili su se pred Sudom Bosne i Hercegovine da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.
Osuđeni za zločine u Sarajevu upućeni na izdržavanje kazne 5. Decembra 2022. Vijest Nakon što im je prvobitno odgođeno izdržavanje kazne na određeno vrijeme zbog zdravstvenog stanja, Senad Džananović i Edin Gadžo su upućeni na izdržavanje zatvorske kazne od ukupno 16 godina zatvora za zločine počinjene nad srpskim civilima u sarajevskom naselju Alipašino Polje, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Tešić i Lošić oslobođeni optužbi za zločine u Vlasenici 5. Decembra 2022. Vijest Prvostepenom presudom Okružnog suda u Istočnom Sarajevu Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni su optužni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je iz Suda za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ivanu Zeleniki objedinjene kazne za zločine počinjene u Mostaru 5. Decembra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku kojom su preinačene pravosnažne presude ovog i Vrhovnog suda Federacije BiH te je Ivanu Zeleniki izrečena jedinstvena kazna od osam godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Mostara.
Iduće sedmice izricanje presude za zločin kod Brčkog 2. Decembra 2022. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice zakazano izricanje presude Hazimu Fazloviću kojeg optužnica tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika na području Brčkog 1993. godine.
Slavica Injac: “Iste mjere bih i sada preduzela prema ‘Bobar banci’” 2. Decembra 2022. Suđenje Svjedočenjem optužene Slavice Injac u Banjaluci je na Okružnom sudu nastavljeno suđenje bivšoj direktorici Agencije za bankarstvo Republike Srpske, koja je govorila o nadležnostima i odgovornosti Agencije u slučaju propasti “Bobar banke”.
Ustavom BiH spriječiti diskriminaciju žena u svim sferama života: Inicijativa “Građanke za ustavne promjene” 2. Decembra 2022. Vijest Veliki broj građana i građanki Bosne i Hercegovine smatra kako je neophodno mijenjati Ustav da bi brojne marginalizirane grupe bile prepoznate i mogle ostvariti osnovna ljudska prava, pokazalo je istraživanje Inicijative “Građanke za ustavne promjene”, koje okuplja više od 30 nevladinih organizacija i pojedinaca.
Potvrđena oslobađajuća presuda Draganu Vikiću i ostalima 2. Decembra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Državnog tužilaštva te potvrdio prvostepenu presudu kojom su Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine, potvrdili su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) jedan od branilaca Fadil Abaz i Državni sud.