Vijesti


Blekić i ostali: Nadzor iz Ljubljane nad sredstvima za projekat na Marijin Dvoru 7. Decembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, nastavljeno je ispitivanje bivše direktorice “NLB Leasinga Sarajevo”, koja je potvrdila da je osnivač iz Slovenije upravljao sredstvima koja je dao za projekat na Marijin Dvoru u Sarajevu.
Sredinom decembra završne riječi u disciplinskom postupku protiv Sarajlije 7. Decembra 2022. Vijest Zamjenici glavne kantonalne tužiteljice sarajevskog Tužilaštva Sabine Sarajlije, koja se tereti zbog nemara u vršenju službene dužnosti, pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća govorili su o njenim odlukama koje su bile predmet disciplinskih prijava.
Aktivistice osudile dobrodošlicu delegaciji Irana i potez Bisere Turković 7. Decembra 2022. Vijest Grupa organizacija za zaštitu ženskih prava u Bosni i Hercegovini osudila je sastanak ministrice Bisere Turković s ministrom vanjskih poslova Irana dok u ovoj zemlji traju građanski protesti za veća prava žena praćeni nasiljem i ubistvima.
Žene i djevojčice stradale u ratu potrebno skloniti sa margina kolektivnog sjećanja 7. Decembra 2022. Vijest U 12 gradova sutra će biti obilježen 8. decembar, za koji je podnesena inicijativa Državnom parlamentu da bude proglašen Danom sjećanja na žene stradale u ratu u Bosni i Hercegovini, kako bi se načinio iskorak u pravcu sklanjanja žena sa margina kolektivnog sjećanja, što bi doprinijelo pomirenju kroz brisanje podjela utemeljenih u ratnoj memorijalizaciji, ali i ostvarivanju ravnopravnosti spolova.
Podignuta optužnica za zločine u Lješevu kod Ilijaša 7. Decembra 2022. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Marinka Vidovića i Pere Vujovića, koja ih tereti za ubistvo 20 civila i ranjavanje dvije osobe 1992. godine u mjestu Lješevo kod Ilijaša.
Delimustafić i ostali: Ponovo odgođeno suđenje zbog nedolaska zastupnika optuženih 6. Decembra 2022. Suđenje Suđenje u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih optuženih za nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela organizovanog kriminala, ponovo je odgođeno zbog nepojavljivanja zastupnika dvaju optuženih pravnih lica.
Sudovi i tužilaštva polovično odgovaraju na upite o informacijama: Transparency International 6. Decembra 2022. Vijest Sudovi i tužilaštva u Bosni i Hercegovini nisu odgovorili u roku na gotovo polovinu zahtjeva za pristup informacijama i drugačije odgovaraju na zahtjeve organizacija i građana, te vidno manje na upite medija, rečeno je tokom predstavljanja analize o transparentnosti pravosudnih institucija na konferenciji u Sarajevu.
Podignuta prva Sky i Anom optužnica protiv osam osoba 6. Decembra 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba koje se terete za organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, pranje novca i teško ubistvo u periodu od 2020. do 2022. godine.
Ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve genocida u Srebrenici 6. Decembra 2022. Vijest Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je bošnjačke nacionalnosti te da je stradala tokom genocida u julu 1995. godine, ekshumirani su na lokalitetu Bučinovića u općini Srebrenica, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Uhapšen državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić 6. Decembra 2022. Vijest Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode aktuelnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, osumnjičenog za zloupotrebu položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH te ostvarena nezakonita imovinska korist, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.