Vijesti


Svjedok smatra da Sarajlić nije mogao biti uključen u unutarstranačke izbore 9. Decembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja Asimu Sarajliću i ostalima, optuženima za davanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Odbrane kazao je da optuženi Sarajlić nije mogao biti uključen u unutarstranački izborni proces bez obzira na funkcije koje obnaša u Stranci demokratske akcije (SDA).
Slavica Injac: “Bobar banka” dala kredite u iznosu od 81 milion, a naplatila 3,8 miliona KM 9. Decembra 2022. Suđenje Na banjalučkom Okružnom sudu, u predmetu protiv Slavice Injac, bivše direktorice Agencije za bankarstvo Republike Srpske, stečajna upravnica “Bobar banke” Dušanka Novaković govorila je o dugovanjima i potraživanjima banke u stečaju.
VSTV odbio žalbe glavnog tužioca Tuzlanskog kantona i kaznio ga smanjenjem plate 9. Decembra 2022. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo je kao neosnovanu žalbu glavnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislava Ljubića i potvrdilo odluke Prvostepene i Drugostepene disciplinske komisije kojim mu je izrečena mjera smanjenja plate za deset posto na period od pet mjeseci, potvrdio je Ljubić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Bruno Stojić Bruno Stojić podnio novi zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu priznajući odgovornost za zločine 9. Decembra 2022. Vijest Bruno Stojić, nekadašnji ministar odbrane takozvane Herceg-Bosne, uputio je Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS) novi zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu, uz pismo u kojem navodi kako prihvata odgovornost za sve zločine za koje je osuđen.
Obilježeno sjećanje na žene ubijene u ratu 8. Decembra 2022. Vijest Aktivisti su izlaskom na ulice obilježili nezvanični dan sjećanja na oko 9.900 žena koje su ubijene u Bosni i Hercegovini tokom rata 1992-95. godine.
Podignuta optužnica za ratni zločin u Gacku 8. Decembra 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Grčića za zlostavljanje dva civila bošnjačke nacionalnosti tokom juna 1992. godine u Gacku.
Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni na području Čarakova kod Prijedora 8. Decembra 2022. Vijest Na području Čarakova kod Prijedora pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe za koje se sumnja da pripadaju žrtvi bošnjačke ili hrvatske nacionalnosti stradaloj 1992. godine, kada se tokom zbjega u šumi skrivao veći broj osoba, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Devedeset posto kontrolisanih javnih nabavki rizično i podložno korupciji: Pratimo tendere 8. Decembra 2022. Vijest Za samo jednu od deset kontrolisanih javnih nabavki u proteklih godinu dana može se smatrati da nije rizična, dok je ostalih devet na neki način povezano s korupcijom ili su jako rizične, što je zabrinjavajući podatak, rečeno je na predstavljanju Izvještaja o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki.
Osumnjičeni za terorizam u Hrvatskoj ranije dijelio dezinformacije o pandemiji 8. Decembra 2022. Vijest Dražen Koštan, osumnjičeni za terorizam kod kojeg je pronađeno oružje i fotografije visokih hrvatskih zvaničnika, dijelio je ranije na društvenim mrežama dezinformacije o vakcinisanju i pandemiji, kao i adresu foruma poznatog po krajnje desničarskom sadržaju, o kome je pisao BIRN Bosne i Hercegovine.
Nakon hapšenja Gavrankapetanović i Musić zadržani u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo 8. Decembra 2022. Vijest Nakon hapšenja zbog sumnje da su počinili krivična djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, Faris Gavrankapetanović i Fikret Musić predati su u nadležnost sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).