Vijesti


Odbijen sporazum Nebojši Lukiću, optuženom za primanje mita 16. Decembra 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci nije prihvatio sporazum Republičkog javnog tužilaštva sa Nebojšom Lukićem, bivšim šefom Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, koji je optužen za krivična djela zloupotreba položaja i trgovina uticajem. Sud je prihvatio sporazum Tužilaštva sa drugooptuženim i trećeoptuženim Radomirom i Miroslavom Milanovićem.
Video srbijanskog snajperiste otkriva identitete dobrovoljaca za rat u Ukrajini 15. Decembra 2022. Vijest Uz pomoć novog videa na YouTube kanalu Dejana Berića, srbijanskog dobrovoljca u redovima ruske vojske, na kojem su prikazani vojnici u pripremi za borbe na ukrajinskom frontu, BIRN Bosne i Hercegovine pronašao je osobu koja od sredine novembra postavlja fotografije iz sličnog šatora sa srpskom zastavom.
Sabina Sarajlija: Pristrasnost i potcjenjivanje tužilaca ili unapređenje rada Tužilaštva 15. Decembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je kažnjavanje glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Sabine Sarajlije, zbog povrede načela nepristrasnosti, nemara i miješanja u postupanje tužilaca, dok je Odbrana ocijenila da je tužena postupala po propisima i da nema osnova za njeno disciplinsko kažnjavanje.
Jovanović tvrdi da bi korištenje sistema za upravljanje predmetima tokom bolovanja bilo krivično djelo 15. Decembra 2022. Vijest Tužitelj Saša Jovanović, tužen za nekoliko disciplinskih prekršaja, među kojima je i neefikasan rad na predmetima, danas je pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog tužilačkog vijeća BiH kazao kako bi korištenje Sistema za automatsko upravljanje predmetima (TCMS) tokom bolovanja bilo “krivično djelo”.
Preminuo Mirko Klarin, osnivač i novinar agencije SENSE 15. Decembra 2022. Vijest Mirko Klarin, nekadašnji glavni urednik i osnivač agencije SENSE, koja je izvještavala o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i postupcima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u vezi sa sukobima na ovim prostorima, ostat će upamćen kao novinar sa neprikosnovenim osjećajem za pravdu, navedeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida nakon vijesti o njegovoj smrti.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Zaklopači 15. Decembra 2022. Vijest Apelaciono odjeljenje Državnog suda oslobodilo je Radomira Pantića i četvoricu optuženih za ubistva najmanje 57 civila počinjena 16. maja 1992. godine u selu Zaklopača u općini Milići, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine.
Injac negirala odgovornost Agencije za propast “Bobar banke“ 15. Decembra 2022. Suđenje Svjedočenjem optužene Slavice Injac u svoju korist pred banjalučim Okružnim sudom – u kojem je ustvrdila da Agencija za bankarstvo Republike Srpske, na čijem je čelu bila, nije odgovorna za propast “Bobar banke“ – završen je dokazni postupak koji protiv nje vodi Republičko javno tužilaštvo.
Uhapšen osumnjičeni za ratni zločin na području Sarajeva 15. Decembra 2022. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su slobode Mustafu Gegaja, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, osumnjičenog za zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Odbijena revizija presude o policijskoj diskriminaciji banjalučkih aktivistica 15. Decembra 2022. Vrhovni sud Republike Srpske odbio je kao neosnovanu reviziju pravosnažne presude Okružnog suda u Banjaluci kojom je potvrđena ranija presuda Osnovnog suda, a kojom je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) presuđeno zbog diskriminatorskog ponašanja prema Aleksandri Ninić-Vranješ i Sofiji Grmuši, članicama neformalne grupe “Pravda za Davida”. Reviziju je tražilo Pravobranilaštvo Republike Srpske.
Sud BiH Uvidom utvrđeno da je Jovanović neefikasno vodio pritvorski predmet 14. Decembra 2022. Vijest Predmet koji je zadužio tužilac Saša Jovanović, optužen za više disciplinskih prekršaja, vodio se neefikasno, izjavile su svjedokinje na glavnoj raspravi, te pojasnile praksu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u slučaju korištenja bolovanja, formiranju predmeta i njihovom spuštanju nakon održanih ročišta.