Vijesti


Uprkos presudi, Vlada Republike Srpske odbija dostaviti ugovor s kineskom kompanijom 21. Decembra 2022. Vijest Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske nije postupilo po sudskoj naredbi za dostavljanje ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor dodijeljenoj kineskoj kompaniji, potvrdili su iz organizacije Transparency International u Bosni i Hercegovini, koja je podnijela tužbu.
Novalić i ostali: O spornom dokumentu dostavljenom Miličević 21. Decembra 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Odbrane potvrdila je koji je dokument dostavljen ministrici finansija Jelki Miličević dan prije sjednice Vlade održane 9. aprila 2020.
Milanovićima godina i deset mjeseci zatvora za trgovinu uticajem i novčane kazne za davanje mita 20. Decembra 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci izrekao je presudu po sporazumu o priznanju krivice Miroslavu i Radomiru Milanoviću od ukupno godinu i deset mjeseci zatvora za trgovinu uticajem i 12 hiljada maraka novčane kazne za davanje mita u predmetu u kom su bili optuženi sa Nebojšom Lukićem, bivšim šefom Sektora za implementaciju projekata u Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.
Dušan Sladojević i Risto Lečić Potvrđena kazna od po pet mjeseci zatvora “ravnogorcima” za izazivanje mržnje 20. Decembra 2022. Vijest Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.
Potvrđena optužnica protiv Miomira Jasikovca za genocid u Srebrenici 20. Decembra 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Miomira Jasikovca, nekadašnjeg komandira čete Vojne policije Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), tereti za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.
Ko je ko među krajnjim desničarima na granici sa Kosovom 19. Decembra 2022. Vijest Nekoliko desetina muškaraca u tamnoj odjeći i sa maskama okupilo se tokom vikenda na graničnom prijelazu Jarinje, odakle su htjeli iz Srbije preći na Kosovo, ali ih je policija zaustavila. BIRN Bosne i Hercegovine identifikovao je najmanje pet krajnje desničarskih organizacija i pokreta čije su oznake bile istaknute u nedjelju.
Salihović: Optuženi se osvrnuo i na rad Gordane Tadić i Milana Tegeltije 19. Decembra 2022. Suđenje Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nastavilo je s ulaganjem materijalnih dokaza na suđenju bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću, koji je optužen da je, koristeći službeni položaj, pribavio imovinsku korist.
Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine na području Gradačca i Srebrenika 19. Decembra 2022. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Milana Šimića, osumnjičenog da je na području Gradačca i Srebrenika 1994. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Branislav Petrović osuđen na četiri godine zatvora zbog zloupotreba u sarajevskom GRAS-u 19. Decembra 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije osudio je Branislava Petrovića, nekadašnjeg šefa marketinga Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS na četiri godine zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.
Potvrđena optužnica za ubistva i ranjavanja civila kod Ilijaša 19. Decembra 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Marinka Vidovića i Pere Vujovića, koji imaju prebivalište u Srbiji, zbog ubistva civila i ranjavanja dvije osobe u Lješevu kod Ilijaša u junu 1992. godine.