Vijesti


Disciplinski postupak protiv Ružice Jukić će biti održan 27. januara 23. Decembra 2022. Vijest Glavna rasprava u disciplinskom postupku protiv Ružice Jukić, sutkinje Općinskog suda u Tuzli koja se tereti da je počinila disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije”, bit će održana 27. januara naredne godine.
Sarajlić i ostali: Materijalni dokazi koji se odnose na postignuća i porodični život optuženih 23. Decembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja Asimu Sarajliću i ostalima, optuženim za davanje dara i drugih oblika koristi, Odbrane Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića uložile su materijalne dokaze koji se odnose na njihova postignuća, ličnosti te porodični život.
VSTV razmatra izmjene Poslovnika za imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija 22. Decembra 2022. Vijest Nakon što je BIRN Bosne i Hercegovine objavio da je tužiteljica Posavskog kantona – tokom trajanja uslovne kazne i u vrijeme dok se protiv nje vodio disciplinski postupak – unaprijeđena, članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) raspravljali su o izmjenama Poslovnika u odnosu na izbor kandidata za pravosudne funkcije.
Džombićeva Odbrana predstavila nove dokaze, traži povlačenje optužnice 22. Decembra 2022. Suđenje Odbrana Aleksandra Džombića, bivšeg premijera Republike Srpske, pozvala je predstavnike Republičkog javnog tužilaštva da odustanu od optužnice za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjeljivanja kredita od Investiciono-razvojne banke (IRB) preduzeću “Energolinija“ iz Zvornika.
Potvrđena optužnica protiv Kerima Lučarevića za zločin u Dobrovoljačkoj ulici 22. Decembra 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Kerima Lučarevića koja ga tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.
Blekić i ostali: Potpisivao akte bez saznanja šta potpisuje 21. Decembra 2022. Suđenje Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da su Ibrahim i Jasmin Jusufranić prebacili na njega dionice, koje su kasnije prodane.
Na području Prijedora uhapšeno šest osoba osumnjičenih za ratni zločin 21. Decembra 2022. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Prijedora šest osoba koje su osumnjičene za ratni zločin počinjen 1992. godine u ovom gradu.
VSTV: U februaru moguć izbor predsjednika Suda BiH 21. Decembra 2022. Vijest Prvog dana posljednje ovogodišnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) predsjednik Halil Lagumdžija je rekao da je jedan kandidat u proceduri za izbor predsjednika Suda BiH i da bi u februaru naredne godine mogla biti donesena konačna odluka o izboru.
Uprkos presudi, Vlada Republike Srpske odbija dostaviti ugovor s kineskom kompanijom 21. Decembra 2022. Vijest Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske nije postupilo po sudskoj naredbi za dostavljanje ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor dodijeljenoj kineskoj kompaniji, potvrdili su iz organizacije Transparency International u Bosni i Hercegovini, koja je podnijela tužbu.
Novalić i ostali: O spornom dokumentu dostavljenom Miličević 21. Decembra 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Odbrane potvrdila je koji je dokument dostavljen ministrici finansija Jelki Miličević dan prije sjednice Vlade održane 9. aprila 2020.